Sykle til jobbens reiseblogg 2016

I år fulgte vi ruta "live" fra Geilo til Tallinn. Scroll deg nedover for å se hva du kan oppleve langs den flotte ruta fra Geilo til Tallinn.



Vi nærmer oss endestoppet Tallinn!

Nå nærmer vi oss Tallin og hovedpremien i konkurransen. Dere har vært så flinke og aktive i flere uker og snart fortjener dere et skikkelig pust i bakken. Alle kan fortsatt vinne denne utrolig kule turen til Tallin. Nå er dere inne i finalerunden og det gjenstår bare en sluttspurt. Det kan bli deg og laget ditt som vinner.

Av Maxpulse, leverandør av hovedpremien 10.juni

For vinnerne blir turen som følger..

Klare og forventningsfulle sjekker dere inn på Værnes eller Gardermoen. Fra begge steder flyr Nordica, som er eid av Estonien Air dere direkte, komfortabelt og trykt til den gotiske hansabyen, Tallin.

Det kribler i magen, og dere er forventningsfulle. Hva vil møte oss i Tallin? Vi har sett programmet.. Dette er superspennende ….

Det første som skjer er at dere blir hentet på flyplassen og kjørt til et av Tallins absolutt beste hoteller. Swissotel 5 * ligger sentralt og i gangavstand til de fleste attraksjoner. Det første dere har lyst til er å komme dere ut og oppleve gamlebyen i Tallin. Her kan man lett sette seg inn i hvordan livet var her for 500 år siden.

Har dere hørt om den syngende revolusjonen i Tallin?


Visste dere at påbegynnelsen av Tallins gamle by går helt tilbake til 1300? Det har vært både tysk, russisk og svenske okkupanter som har satt sitt preg på byen etter dette. Men i 1918 fikk Estland sin uavhengighetserklæring og var selvstendig fra 1920 til 1940. Så kom krigen, og Estland ble okkupert igjen av både Russland og Tyskland. Først i 1991 fikk Estland tilbake sin selvstendighet etter å ha vært hovedstad i ”Den estiske sosialistiske sovjetrepublikk” i nesten 50 år. Det som skal ha ført til løsrivelsen var en syngende revolusjon som pågikk i nesten fire år. 30.000 korsangere sang for 450.000 tilhørere i parken Lauluväljak.

I dag er Tallin en moderne og spennende by med 450.000 innbyggere. Den største attraksjonen i byen er Alexander Nevskij-katedralen.


I pakken har dere vært så heldige å få utdelt «Tallincard» som er gyldig i 24 timer. Her har dere mer enn 50 attraksjoner og fri kollektiv kjøring inkludert i kortet. Bruk det og kom dere litt rundt å få sett hva Tallin har å by på. Har dere lyst til å se Tallin på sykkel, så er det mange utleiesteder for sykkel. Eller dere kan ta dere en tur på en segway? Aktivitetsmulighetene er mange...

Etter en lang dag med aktive opplevelser kan vinnerne toppe dagen med en avslappende spaopplevelse.. En knallgod massasje, aromaterapi eller kanskje bare et avslappende steambad? Prisene er «latterlig» lave i forhold til hjemme. Her er det bare å nyte!

Fortsett å glede deg.. Du har mange opplevelser igjen.


I neste blogginnlegg skal du få høre om turen dere skal ha til badebyen Pärnu.



På sykkel langs Tysklands riviera!

Mecklenburg-Vorpommern (lenke: www.off-to-mv.com) er regionen du finner på toppen av Tyskland. Her finner du milevis med flatt sykkelterreng og den idylliske baltiske kysten i umiddelbar nærhet. I denne regionen kan du enkelt kombinere badeferie med gode sykkelopplevelser og du kan lett sykle fra kystby til kystby eller ta ruten fra by til by litt lenger inn i landet

Av Norske Reiseblogger 1.juni 2016


Fra et stopp ved marinaen i Kühlungsborn. Foto: norskereiseblogger.no

Da vi reisebloggerne besøkte Mecklenburg-Vorpommern syklet vi deler av den Østersjøiske sykkelruten, en rute som strekker seg over hele 670 km! Selv om vi ikke syklet hele ruten fikk vi oppleve det beste av herlig kystlandskap med både strand og klipper.

Vi gjorde vår reise i slutten av april og håpet selvsagt på et Tyskland badet i vårvær, men fikk en sjarmerende blanding av vår, sommer og siste krampetrekning av vinteren med på kjøpet. Første stopp på vår rute var Ostseebad Boltenhagen. Her fant vi noen av Østersjøens perler og baderesorter og hvite sandstrender lå langs kysten på løpende bånd. Vår første sykkeltur ble gjort på el-sykler selv om det ikke akkurat var behov for det i dette området. Flate stier på kilometer etter kilometer gjorde sykkelturen uanstrengt og perfekt for å samle inntrykk og gode sykkelminner. Vi gjorde flere stopp på veien for å suge inn inntrykkene, filme og ta bilder.

Lange hvite sandstrender i Boltenhagen. Foto: norskereiseblogger.no

Selv om solstolene og badestrendene var tomme for badegjester under vårt besøk er dette et yndet feriested sommerstid med tusenvis av besøkende. Sjekk ut det flotte landskapet og de herlige strendene i videoen om Boltenhagen som du finner under, så skjønner du hva vi snakker om!

Badegjestene inntar snart stranden og de små strandhyttene i Boltenhagen. Foto: norskereiseblogger.no

Neste stopp på reisen var et besøk i Hansabyen Wismar, som også var et bra avbrekk før neste sykkeltur. Den lille og sjarmerende byen med røtter fra Hansatidens storhetstid er akkurat passe stor til en dagstur, og spor etter Hansatiden sees over alt. Som så mange andre Europeiske byer ble store deler av Wismar ødelagt under 2. verdenskrig, men gjenoppbygget for å ta vare på de historiske bygningene og bystrukturen. Ta gjerne turen opp i toppen St. Georgs kirke, eller ta en titt på videoen om Wismar, for en fantastisk utsikt over byen. Om du besøker Wismar glem ikke å ta en tur ned i havnen for en liten fiskesnack, som vi gjorde før vi satte kursen mot neste stopp.

Utsikt fra St. Georgs kirke i Wismar. Foto: norskereiseblogger.no

Vår reise tok oss videre til Kühlungsborn som også ligger ved Østersjøen med hvite, lange sandstrender. Det er her du virkelig skjønner hvorfor Mecklenburg-Vorpommern har fått kallenavn som Tysklands riviera. Denne byen minnet mer om en Italiensk badeby enn en Nordtysk kystby og sjarmerende små hoteller og restauranter lå på rad og rekke like bak strandpromenaden med både dedikert gangsti og bred, flott sykkelsti.

Stranden i Kühlungsborn er også et vakkert fotomotiv. Foto: norskereiseblogger.no

Fra Kühlungsborn tok vi den godt oppmerkete sykkelløypen til Heiligendamm og hadde et lunsjstopp på ærverdige Grand Hotel. Turen var på kun 7 km hver vei og gikk unna på en liten time hver vei, inkludert litt stopp underveis. Hvorfor vi stoppet kan du se av videoen om Kühlungsborn under.

Klikk på hjulet for å starte videoen. Husk å velge hvilken video du vil se før nedtellingen er ferdig. For å se ny video, klikk hjulet på nytt etter videoen er ferdig.

Vil du lese mer om hva reisebloggerne skriver om sykkelopplevelsene i Mecklenburg-Vorpommern?

Opplev Tysklands riviera fra sykkelen – Norske reiseblogger

Germany by bike – the baltic sea coast – Travellingmunk



Gjennom Niedersachsen på sykkel

Etter friske dager på sykkelsetet i det Thüringiske skogsterreng startet vi utforskningen av vår neste region, Niedersachsen. Niedersachsen ligger nord-vest i Tyskland, har kyststripe mot både Nordsjøen og Vadehavet og er landets nest største region. Vi besøkte to mindre byer på vår rundtur, og først på programmet stod en bytur i historiske Universitetsbyen Göttingen.

Av Norske Reiseblogger 27.mai 2016

Bilde: Fra sykkelturen utenfor Göttingen.

Med et stort antall studenter i Göttingen er dette en levende og aktiv by og svært så sykkelvennlig. Sykkelparkeringen utenfor togstasjonen vitnet virkelig om dette og minnet nesten om en sykkelkirkegård. Vi observerte imidlertid folk som både hentet og satte fra seg sykler i den store mengden, så vi regner med at noen hadde kontroll.

I Göttingen hadde vi en omvisning med guide og han fortalte oss om byens historie, som er veldig preget av utdanninginstitusjonen og studentenes tilstedeværelse. Han tok oss også gjennom gater med flotte bindingsverkshus, via åpne små parker og rundt til byens handlegate. Sentrum var tett og intimt og sentralt plassert var en livlig markedsplass med bl.a. en liten karusell for barna.

Foto: Fra sentrum av Göttingen

Etter bysightseeing i lett regnvær hentet vi våre el-sykler for en frisk tur langs elven og ca 10 km nordover. Turen tok oss ut av bykjernen, langs fruktbare elvebredder, gjennom vårgrønne skoger og langs knallgule blomstrende rapsåkre, i strålende solskinn. Vi kjente virkelig at våren var kommet til Niedersachsen! Vil du også kjenne litt på vårfølelsen er det bare til å klikke på Göttingen syklevideo under.

Foto: Fra sentrum av Göttingen


Neste post på agendaen etter den herlige sykkelturen var et besøk i byen Hameln. Her hadde vi en avtale med en guide om bysightseeing for å lære litt om historien rundt Rottefangeren fra Hameln, men det viste seg at vi hadde en date med selveste Rottefangeren! Litt uforberedt på hva som skulle møte oss ble vi litt overrasket når han kom, i fullt kostyme spillende på en fløyte. Vi ble imidlertid fort fanget inn i den levende og interessante historiefortellingen om byen og hvordan hendelsen med de forsvunne barna har farget byens historie og identitet. Historien, som ble samlet inn, nedskrevet og spredd av Brødrene Grimm, har blitt endret og tilpasset gjennom tidens løp, og etter en spennende vandretur akkompagnert av flere ulike teorier og levende musikk benyttet vi resten av kvelden til å diskutere livlige teorier og mysteriet over en middag i Rottekjelleren. Vil du være med på en hurtigsightseeing i Hameln kan du klikke deg inn på videoen om Rottefangeren under.

Siste etappe på sykkelsete på vår lille rundtur i Niedersachsen var en 15 km rute som gikk fra Hameln, langs elven Weser og var en del av ruten Weser-Radweg og opp til slottet Hämelschenburg, et av Tysklands mest populære og best bevarte slott.


Ruten gikk i flotte omgivelser på gode, brede sykkelveier og på en godt merket rute. Etappen tok en drøy time med litt stopp underveis og gikk både langs elven, gjennom små landsbyer, langs åkre og gjennom et lite skogsparti før vi var fremme ved slottet. På veien traff vi både beitende sauer, kyr og hester og en aldeles vakker vindmølle. Sjekk ut mer om både sykkelruten og Hämelschenburg Slott i videoen under.

Vil du oppleve mer fra sykkelsetet i Niedersachsen finnes det over 40 merkede sykkelruter med ca. 10.000 km løype. Langdistanseruten Elberadveg går over hele 860 km og strekker seg fra Vadehavet i nord og sydover til Elbsandsteingebirge, en fjellformasjon av sandstein. Ruten går både gjennom byer og i nesten urørt natur langs elven Elbe.

Løypen Weser-Radweg, som vi tok en liten del av i Hameln er også en svært populær rute og passer for familier og de som ikke trenger store utfordringer med bakker og fjell på turen. Total lengde på ruten er 510 km og den går gjennom hele regionen fra nord til syd.

Om du foretrekker å kjenne på frisk sjøluft mens du sykler kan Nordsjøruten være et god alternativ for deg. Ruten er på 569 km totalt og går langs kysten nord i Niedersachsen. Her kan du oppleve Hanseatiske byer, fyrtårn, vindmøller og små fiskerlandsbyer.

Sjekk ut vår interaktive video. Klikk på hjulet for å starte og husk å velge før nedtellingen er ferdig. Vil du velge på nytt, klikk på hjulet i midten igjen.

Vil du se hva bloggerne skriver om Niedersachsen på sine egne blogger?

På to hjul i Niedersachsen

Germany by bike – my lower saxony

Alle foto: travellingmunk.com



Opplev Tyskland og Thüringen fra sykkelsetet!

Der finnes mer enn 70.000 km med sykkelløyper og over 200 sykkelruter i Tyskland. Rutene går gjennom variert terreng, i alt fra vakre vingårder til høye fjell og skogsterreng, og det skal derfor ikke være vanskelig å finne en rute som passer perfekt til akkurat din sykkelopplevelse.

Av Norske Reiseblogger 23.mai 2016

Vakker natur med knallgule rapsåkre i Thüringen. Foto: Norskereiseblogger.no

Thüringen ligger i hjertet av Tyskland og er en av de minste statene. Det er en grønn region med mye skog og varierte natur med daler, elveleier og fjellandskap og sykkelmessig er dette både regionen for de som krever litt mer terreng når de vil på sykkeltur og for de som liker en litt lettere sykkelutfordring. Her kan du få stigninger på flere hundre meter, fantastisk utsikt fra fjelltoppene, utforkjøring for de som ønsker det og skogsruter for både de mer rutinerte og de litt mer uerfarne på sykkel i ulendt terreng. Her er selvsagt også mye flat mark gjennom vakre områder og terreng, så sykling i Thüringen er definitivt ikke bare for fjellgeiter.

Du finner massevis av varierte sykkelruter i Thüringen og den aller mest kjente av dem er sykkel og vandre ruten Rennsteig som strekker seg over 201 km og er en klassiker for aktive syklister og svorne mountain bikere. Her finner du bratte stigninger og utkikkspunkter over Thuringian Forest. Ruten fra ende til annen anbefales å ta over flere dager og med godt utstyr. Erfarne ryttere bruker gjerne 3 til 4 dager.

Utsikt over Eisenach og Wartburg borgen. Foto: Norskereiseblogger.no

Da vi, Janicke fra Norske reiseblogger og Annette fra Travellingmunk besøkte regionen var den opprinnelige planen vår å sykle deler av Rennsteig. Hadde det ikke vært for det litt ustabile været vi møtte på hadde vi nok prøvd oss på en etappe eller to, men da de høyereliggende områdene hadde fått et dryss med ca. 20 cm nysnø stod vi over utfordringen. Istedenfor leide vi oss terrengsykler og tok vi oss en artig sykkeltur i skogsområdene like utenfor Eisenach, vår base i Thüringen. Skogsområdene var både tilgjengelige og spennende og lå like utenfor selve bykjernen. Her var det områder selv de mindre erfarne ryttere kunne leke seg i, slik vi gjorde, og i tillegg fikk vi fantastisk utsikt over hele byen samt den kjente Wartburg borgen der blant annet Martin Luther oversatt bibelen for ca. 500 år siden. Løypen gikk gjennom vårlig skog med noen lette og noen litt mer krevende partier, og vi suste over trerøtter og langs bratte skrenter på vel tilrettelagte stier. Underveis stoppet vi opp kun for å ta inn naturen og høre på fuglene som kvitret fra de tette tretoppene. I videoen nederst i innlegget kan du selv sjekke ut vår opplevelse av terrengsykling i Eisenach og kanskje bli fristet til selv å ta en tur!

Markedsplassen i Eisenach. Foto: norskereiseblogger.no

Påfølgende dag leide vi oss el-sykler for en litt mer urban sykkelopplevelse i Eisenach. Byen var enkel å orientere seg i og hadde godt oppmerkede og tilrettelagte sykkelstier. Selv om det ikke var nødvendig med el-kraften fra syklene da bykjernen var forholdsvis flat, var det ganske herlig å bare suse avgårde uten de helt store anstrengelsene. Som skikkelig byturister tok vi også med oss syklene på en aldri så liten shoppingrunde og vi kunne nyte nystekte Thuringian Bratwurst direkte fra sykkelsetet. Sjekk ut mer om vår bysightseeing fra sykkel i videoen nederst. PS: Om du besøker Eisenach og vil ta en sykkeltur til Wartburg borgen anbefales det absolutt å vurdere el-sykkel!

Siden vi ikke syklet Rennsteig hadde vi mer tid til disposisjon, og vi bestemte vi oss for å ta en utflukt til en av byene langs vår tiltenkte rute, Schmalkalden. Byen er kjent for sitt sjarmerende ytre med rekke på rekke av velholdte og fargerike bindingsverkshus og har dessuten et unikt sjokolademuseum like i utkanten. Vi tilbringte ettermiddagen med å vandre i sentrum av byen, mellom vakre hus, smale gater og et livlig markedstorg. Om du klikker på Schmalkalden i videoen under kan du selv se hvor vakker denne landsbyen er.

Vakre bindingsverkshus i friske farger preger Schmalkalden. Foto: Norskereiseblogger.no

Om du vil oppleve mer av Thüringen fra sykkelsetet finnes der mange oppmerkede sykkelstier og spennende løyper i hele regionen. Der går f.eks. løyper langs elveleiene og en by-til-by rute som strekker seg over nesten hele regionen, fra vest til øst. Denne løypen starter i Eisenach og strekker seg over 225 km til Altenburg. Den går gjennom mange flotte byer og landsbyer og i variert men overkommelig terreng.

Sjekk ut vår interaktive video fra våre sykkelopplevelser i Thüringen. Klikk på hjulet i midten for å starte videoen og gjør dine valg før klokken har talt ned. Klikk på hjulet igjen når videoen er ferdig for å velge på nytt.


Les også mer om reisebloggernes sykkelopplevelse i Thüringen her:

Oppdag Thüringen fra sykkelsetet – Norske reiseblogger

Germany by bike – hitting Thuringia – Travellingmunk




STRAND OG SURF I SKÅNE

Hvis vannet er ditt element, er det til Skåne du bør dra. Her venter nemlig lange, hvite sandstrender og supre surfebølger som setter fart på ferien.

Av Visit Sweden 20.mai 2016

Foto: Leif Johansson

Er det ett sted de fleste liker å oppholde seg om sommeren, så er det på stranda. Og enten du bare vil ligge å steke horisontalt, ta en rolig svømmetur eller virkelig utfordre deg selv ute i bølgene, kommer du til å elske Skåne! Det er nemlig ikke uten grunn at kyststripa sør i nabolandet vårt gjerne kalles «Sveriges Riviera». Her får du milevis med fin, hvitkornet sand, omkranset av blått hav, gule enger og grønne vekster som vil få deg til å måpe og poste et drøss med idylliske bilder på Facebook og Instagram.

Beliggenheten på Sveriges sydspiss sørger dessuten for nok vind for dem som vil ferdes på vannet i full fart. Kan du tenke deg å surfe, windsurfe, kitesurfe, paraglide eller bare bade? Scroll ned å se hvor du bør ta veien!

Surfespots på den skånske kysten

Du trenger ikke å dra til Australia eller Hawaii for å bryne deg på utfordrende bølger – det holder at du tar deg over svenskegrensa og ned til Skåne. Her kan du både våge deg opp i stående på et surfebrett, teste windsurfing og kite med hjelp av en drage som drar deg fram på vannet. Uansett om du er proff eller nybegynner, finnes det surfeselskap som bistår deg på strendene i blant annet Heldingborg, Landskrona, Lomma, Mölle og Österlen.

Kullaberg og Mölle i nordvestre Skåne, kan du surfe langs den eneste klippekysten i Sør-Sverige. Hit kommer surfere fra Danmark og Tyskland for å prøve seg på de høye bølgende og nyte de vakre omgivelsene, så her blir du garantert ikke alene. På Kåseberga, i Ystad & Österlen, surfer du på skjønne bølger som ruller inn i havna, og til lunsj kan du gomle fersk fisk fra et av de lokale røkeriene. På Löderup, i Ystad & Österlen, kan du kjenne myk sand mellom tærne, surfe i ditt eget tempo eller være med på en av konkurransene som arrangeres her. I Höllviken, i sydvestre Skåne, finner kraftige vinder og lekne bølger veien inn i bukta, og tiltrekker seg alle mulige slags surfere. På Lomma, i sydvest, har Lomma Beach House som mål å aktivere alle som vil røre på seg når de er på stranden. Her kan du både leie et surfebrett, ta et mer avansert kitesurfingkurs, eller bli med på yoga, og det arrangeres også egne barnekurs.

Du kan lese mer om arrangørene som får deg opp på bølgene, her.

Til himmels!

Vil du – bokstavelig talt – opp fra vannet, kan du bli med på en svevende opplevelse hvor du kan se det skånske landskapet i miniatyr. Det finnes nemlig flere steder i Skåne som tilbyr paragliding – både i form av kurs og tandemturer, og når du kjører langs kysten på Österlen, er sjansen stor for at du ser fargerike skjermer som svever på himmelen som en berg-og-dal-bane i slow motion.

Paragliding er en nydelig og minneverdig opplevelse, som gir deg både frihetsfølelse og kiling i magen. Er du ordentlig tøff, kan du kaste deg utfor en klippe, eller du kan ta det litt softere ved å la deg løftes mykt og fint av vinden, i en såkalt bakkeglidning. Uansett hva du velger: sjekk ut paraglidingtilbudene hos Sky Adventures og Luftburen.

Bare bade

Vil du holde adrenalinnivået nede, og isteden bare bade og skue på surferne, kiterne og paragliderne fra vannkanten, så er også det en god nok grunn til å legge turen til Skåne. Besøk for eksempel Sandhammaren på Österlen, som gjentatte ganger har blitt kåret til Sveriges beste strand. Her får du en langstrakt strekke med hvit sand, som er perfekt for strandleker og lange spaserturer i vannkanten. På nevnte Lomma Beach i sydvestre Skåne, er det så langgrunt at man ofte må gå 500 meter utover for å få vann til livet. Med andre ord, trygt og fint for barna! Herfra strekker det seg en lang brygge, som har et badehus og en elegant restaurant på enden. På Skånes sydkyst, går det en herlig strand helt fra Skillinge i nord til Löderup i sør som fører tankene til Middelhavet. Besøker du Kämpinge Strandbad, får du hvit, finkornet sand, ingen tang i sikte og masse vannsportutstyr, imens Täppet i Åhus på østkysten byr på barnevennlige omgivelser, klart vann og ekte strandkultur med en egen beach-arena. Du kan lese mer om de flotte strendene og badeplassene i Skåne her.

Foto: Conny Fridhimagebank



Kattegattleden – Sveriges mest kjente sykkelrute

Hvis du vil gjøre det ekstra lett for deg selv når du legger opp sykkelferien, så velg Kattegattleden. Den består enkelt og greit av 37 lettsyklede mil langs havet fra Gøteborg til Helsingborg, og er delt inn i 8 oversiktlige etapper!

Av Visit Sweden 19.mai


Det fine med Kattegattleden, er alle valgmulighetene. Man kan starte med en storbyferie i Gøteborg og sykle i rolig tempo ned til Helsingborg. Eller, man kan snu hele turen på hodet og starte i Skåne. Det er også poppis å velge seg ut en favorittstrekning eller to, bruke litt ekstra tid underveis og heller ta buss og tog på etappene man vil hoppe over. Eventuelt kan man også gire om og slå sammen flere strekninger dersom dagsformen er på topp. Det eneste man må huske på, er å holde tunga rett i munnen og følge Kattegattledens rød-hvite sykkelstiskilter merket med nummer 1.

63 km fra Gøteborg til shoppingbyen Kungsbacka

Vest-Sveriges hovedstad Gøteborg bobler av liv året rundt, og det er her Kattegattleden starter. Pass på å få med deg havneområdet med Nya Varvet, Röda Sten konsthall og Klippans Naturreservat før du starter turen for alvor. Ta en pause i vakre Särö med villaer fra forrige århundreskifte, og legg gjerne inn et stopp på Onsalahalvøya. Der er det et Båt- og Sjöfartsmuseum, og Jönssons konditori – som selger en vanvittig god bringebærkake! Historisk sett er Kungsbacka en av Vest-Sveriges største handelsplasser, og sentrumsgatene har flust av kafeer, restauranter og søte småbutikker.

74 km fra Kungsbacka til badebyen Varberg

Fra Kungsbacka bærer det fremover i full fart gjennom hestehager og forbi åkre frem til utsiktspunktet Fjärås Bräcka. Frister det med en ekstra overnatting? Sov som en konge for en natt på Tjolöholms slott som er Sveriges eneste slott i tudorstil. Det ligger ved havet, og akkurat nå har de gående en spennende Jane Austen-utstilling med klær fra filmer som Stolthet og Fordom. Sykkeletappens endestasjon Varberg tiltrekker seg surfere fra hele Europa, og byen er også kjent for storslåtte Varberg festning. Om du er ute etter magisk overnatting her, så sjekk inn på Varberg Stadshotell i sentrum eller Varbergs Kusthotell ved havgapet.

40 km fra Varberg til middelalderbyen Falkenberg

Stopp gjerne i de sjarmerende fiskesamfunnene Träslövsläge og Glommen for en lunsj underveis på denne strekningen. Falkenberg er en av Hallands eldste middelalderbyer, så pass på å få med deg Gamla Stan med Tullbron, en av Sveriges vakreste steinbroer, og også Falkenbergs museum med fine designutstillinger. I Falkenberg går Kattegattleden delvis langs Skrea strand, som regnes som en av Sveriges desidert flotteste strender. Hvis du vil slå deg ned i byen for en natt, så er campingplassen Ugglarp midt i blinken. Om det frister med spa-hotell og The Hamptons følelse isteden, er Falkenberg Strandbad rett og slett gull!

57 km fra Falkenberg til Halmstads vakreste strender

Halmstad er regionhovedstad i Halland, og her går Kattegattleden rett forbi strendene Tylösand, Frösakull, Ringenäs og Vilshärad. Tylösand er 10 km lang, og sagnsomsuste Hotel Tylösand ligger bare et steinkast unna. Der bys du på spa, kunst, deilig mat og after beach med levende musikk – og Per Gessle fra Roxette er faktisk en av hotelleierne!

39 km fra Halmstad til Laholm og tennismetropolen Båstad

Fra Halmstad slott går ferden gjennom Trönninge der «Slaget om Halmstad» sto i Fylleån i 1676. Neste stopp er jernaldergraven i Påarp med 200 graver, og deretter Laxvik og Gullbranna. Et av dagens høydepunkter er imidlertid rasteplassen i Hökafältets furuskog som byr på utsikt over Lagaoset, der elven Lagan møter havet. Stedet er supert for de som vil overnatte i telt! Et stopp innom Hallands eldste by, Laholm, er heller ikke å forakte, hvor du blant annet finner en tolv kilometers sandstrand. Deretter er det bare å sykle strake veien til sommerbyen Båstad – hele Sveriges tennismetropol.

36 lette km fra Båstad til 500 Ängelholm

Fra Båstad går turen videre til Bjärehalvøya og det bølgende landskapet der. Underveis er det artig å ta et stopp på Lindegrens gårdsbutikk som blant annet selger kjøtt og tilbyr smaksprøver i koselige omgivelser. Fra nydelige Vejbystrand går sykkelstien langs kysten inn til Ängelholm.

40 km fra Ängelholm til kulturelle Höganäs

Byen Ängelholm er 500 år gammel, og kan blant annet skilte med godset Vegeholm. Unn deg også en pause på den idylliske halvøya Kullaberg, som blant annet består av et naturreservat som har tre stjerner i Michelin-guiden over svenske severdigheter å besøke. De som tar seg tid til å sykle en stund på Kullahalvön, vil oppdage at det fins massevis av kunstgallerier, vingårder og gårdsbutikker å besøke også. Vil du tilbringe natten på et koselig sted, så sats på lille Mölle.

22 glade km fra Höganäs til Helsingborg og Sofiero Slott

Höganäs har en innholdsrik Saluhall og flere vingårder der man kan kjøpe med seg niste. Og det bør man! Underveis fra Höganäs til Helsingborg suser man gjennom de skjønne fiskesamfunnene Domsten og Viken, og her er det genialt for badenymfer å ta en hvil eller en piknik i vannkanten. Etter litt sykling til, dukker praktfulle Sofiero Slott! Der fins det gourmetrestaurant og kafé – og en slottspark som er kåret til en av Europas vakreste. En mer mektig og magisk avslutning på en sykkeltur må man lete lenge etter!

Det jag har läst tycker jag känns bra men nu är jag inte superexpert på Halland men om detta är taget ur etapperna på hemsidan så ska det inte vara några konstigheter. Det enda är att jag tycker saknas är något om staden Laholm.



Ute etter den beste bakkekontakten? Den får du i Skåne!

Skåne er et yndet sted for sporty turgåere. Her kan du velge og vrake blant supre stier, og i tillegg få med deg en rekke attraksjoner underveis. Her finnes skoger og slott, øyer med museum, gårdsbutikker og gourmetrestauranter – kort sagt trivelige ferieminner rundt hver sving!

Av Visit Sweden 18.mai 2016

Foto: Mickeal Tannus

Øyvandring på idyllen Ven

Ferieøya Ven ligger i Østersjøen midt mellom svenske Landskrona og Danmark, og du tar ferja ut fra Skeppsbron i Landskrona på 30 kjappe minutter. Øya er et kjent sykkelparadis, men det er ingenting i veien for å spasere den på kryss og tvers isteden. Topp attraksjoner du bør få med deg? Tycho Brahe museet! Pluss de mange galleriene, keramikkverkstedene og gårdsbutikkene som fins der. De flotte strendene, selvsagt. Og spisestedene Restaurang Ella og Pumpans Café & Restaurang. Desserten? Den kan du ta på den smakfulle isfabrikken som ligger nede i havna Bäckviken, eller ta en snarvisitt innom øyas whiskydestilleri, Spirit of Hven.

Topptur i Söderåsen nasjonalpark

Skåne er kjent for å ha et flatt og lettgått terreng, men de som leter etter bakker vil selvsagt finne dem. Söderåsen nasjonalpark har et turterreng med både klipper og raviner, og parken smykker seg faktisk med Nord-Europas største sammenhengende område med vernet løvskog. Parken er familievennlig, og det finnes flere turstier å velge mellom. Men det er absolutt verdt å kjempe seg opp de 4 kilometerne til toppen av Kopparhatten. Da blir du premiert med genial utsikt over hele området, som er kjent som «Sveriges svar på Grand Canyon». Overnatting? Søte Pensionat Söderåsen er en vinner blant spreke turgåere.

Kullabergs naturreservat – turgåing kombinert med bad

Kullabergs naturreservat ligger på Kullahalvøya og har 3 stjerner i Michelinguiden over attraksjoner i Sverige man bør besøke. Her kan du både spasere på stier og teste fjellklatring. Pluss at området er supert for glade dager med bad og fiske. Mektig natur er å se på alle kanter; klipper reiser seg loddrett opp av havet, og den sjeldne bokeskogen er så fin at man nesten ikke har lyst til å følge stien ut igjen!

Lett gange på populære Sandbergsslingan

Sandbergsslingan er en kort tursti på i overkant av 3 kilometer som går mellom Sjöhusen og Rustningshamn. Først langs den glitrende Øresundskysten – deretter svinger den av og tar deg med gjennom det bølgende jordbrukslandskapet i retning Hildesborgs gård. Langs havet går du på smale stier gjennom beitemarker i naturreservatet Hilleshögs dalar, og etterpå er det grusveier som fører deg tilbake til Sjöhusen. Borstahusen er et sjarmerende fiskesamfunn med en historikk som skriver seg tilbake til 1700-tallet. Velger du base her, på campingplassen Mötesplats Borstahusens, er beliggenheten god i forhold til både turgåing og annet. Rett i nærheten ligger Landskrona GK, om det skulle friste med en runde golf. Er det heller gourmetmat som frister, bør du legge turen til Erikstorps Kungsgård.

Kongelig avslutning på en dagstur

Erikstorps Kungsgård i Borstahusen er det mesterkokkene Daniel Berlin og Anton Andersson som holder i trådene. Og for de som ikke vet hvem det er, kan vi si at de er et par av Sveriges beste! Det betyr at du i løpet av måltidet blir dratt med på en forrykende reise gjennom Skånes matlandskap, med deilige mattradisjoner og økologisk og nærproduserte råvarer. Noe av det fine, er at maten og konseptet på Kungsgården er enkelt å forstå, og at størrelsen på porsjonene er midt i blinken for turgåere. Her serveres årets første asparges, og frittgående, glade griser tilberedes etter alle kunstens regler. Fløtekokt kyllinglår med skånsk sennep ved siden av, og gårdens egne spesialiteter som lasagne og falaffel. Uansett hvor man er i Skåne, er det et must å spise falaffel. Den er en påminnelse om at Skånes matfat er et matfat i tiden og har influenser fra hav av ulike nasjonaliteter. Falaffel serveres i hver eneste by, og i hvert eneste tettsted. Og nå altså på staselige kongsgårder også!



Sykkelferie i Skåne

Naturreservat, ville enger og hvit strandlinje. Å ferdes rundt i Skåne på sykkel er mildt sagt en idyllisk opplevelse!

Av Visit Sweden 15.mai 2016


Det finnes en mengde fordeler ved å ta i bruk sykkelen. Det er miljøvennlig, sunt og rimelig, for å nevne noen, og godene ved å sykle er dessuten ekstra mange i Skåne, sør i Sverige. Her er det nemlig helt ideelle sykkelforhold og så nydelig natur at du antakelig kommer til å bli blåst av banen! Du kan trille gjennom naturreservat, forbi ville, åpne enger og langs hvite strender med vinden i ryggen og saltvannsduft i nesa, eller sykle mountainbike på grusveier eller smale stier. Skåne har drøyt 80 mil med oppmerkede sykkelruter, som både følger kysten rundt på den skånske halvøya, de nordskånske skogene og de flotte slottslandskapene inne i landet.

Kom deg til Skåne, kast deg på sykkelen og rull ut på en av følgende turer:

Opplev severdighetene langs Banvallsleden

Sykkelruta Banvallsleden er en asfaltert sykkelvei på 35 kilometer, som går mellom Sölvesborg og Olofström i Blekinge, forbi mange severdigheter. Fra Sölvesborg via Ynde, sykler du gjennom vakker beitemark og følger stien nordover gjennom Barnkällas gamle jernbanetunnel. På Barnkälla vandrarhem kan du overnatte og bade i en tønne under stjernehimmelen. Videre mot Näsum går ruta nær Ivösjön, hvor du kan stoppe for et bad, og i Näsum kan du besøke kirken, ta en matbit på den koselige kafeen Humetorkan, eller besøke Gudhagen – en gammel offerplass og gravplass fra jernalderen. Etter Näsum endrer landskapet seg til et kuppert jordbruksareal, hvor du kan se bøndene jobbe og handle bær og frukt på en av gårdsbutikkene. Et par kilometer lengre nord, sykler du langs Höljeåns vakre dal, før du passerer kulturlandskapet og forfatterbygda Jämshög.

Mountainbike i Kullaberg

Rundt om Kullaberg nordvest i Skåne finnes det masse stier og grusveier som passer bra for mountainbike. Rutene byr dessuten på vakre utsikter underveis, og du kan leie sykkel til både barn og voksne (inkludert hjelm, lås, sekk, reservedeler og kart) på Naturum Kullaberg.

Kulturtråkk på Bastslingan

Bastslingan er en 35 kilometers rute i innlandet i Kristianstad og Åhus, som går langs den nordre delen av Linderödåsen, gjennom et småskala dyrking og beitemark. Fra sykkelsetet kan du bli kjent med naturen og severdighetene langs veier. Bastslingan tilhører en spesiell interessant kultur- og naturvei, som er hyllet av det svenske veiverket.

Enkelt på Eket

Eket i Örkelljunga er en runde på 7,7 kilometer som er rimelig lett å sykle. Her ruller du på gamle jernbanespor som er omgjort til en bred sykkelvei, på grusvei, samt en liten bit på bilvei. Du kommer også til å sykle innom populære Grytåsa strövomdråde, som er et vakkert naturområde hvor du kan ta en pause og nyte stillheten.

Sykkelrunder rundt Ängelholm

Rundt byen Ängelholm i nordvestre Skåne finnes det flere hyggelige dagsturer på mellom 10-60 kilometer. For eksempel tar den 16 kilometer lange Lergöksrundan dere gjennom både by, skog og hav. Kart får dere tak i på turistbyrået.

Bysykling i Malmö

Det nye lånesykkelsystemet i Malmö gjør det enkelt å oppleve storbyen fra sykkelsetet. Malmö er med sitt flate terreng og sine korte avstander som skapt for sykling, og det sies at det å ikke sykle i Malmö, er det samme som å ikke ta en båttur i Venezia. Landskapet og de flotte sykkelveiene har ført til at Malmö flere ganger har blitt kåret til «Sveriges beste sykkelby», og fra og med den 14. mai, kommer det til å finnes 50 stasjoner rundt om i byen hvor du kan leie sykkel. Vil du få maksimalt ut av tiden på to-hjul, kan du også bli med på en guidet sykkeltur gjennom byen på 2-3 timer. Du kan lese mer om bysykkelsystemet mer her.

Variert og tilrettelagt på Bjärehalvön

Bjärhalvön nord i Skåne har som mål å bli Sveriges fremste sykkeldestinasjon. Her trår du på nærmest bilfrie småveier som snirkler seg langs alt fra gule rapsåkre og bøkeskog til spektakulær sikt over hav og strand, og det finnes flere ruter å velge mellom. Vil du gi bena noe å bryne seg på, finnes det utfordrende bakker og supre treningsforhold her også. Og når du vil hvile, ligger det flere hotell med gode restauranter og spa-avdelinger i nærheten.

Kulturhistorie og natur i Osby

Legg ut på en sykkeltur fra Jonstorp til Örsjön i Osby, nord i Skåne. Her møter du vakker natur og masse kulturhistorie langs de 34 kilometerne, og husk å ta med deg matpakke. – Det finnes nemlig mange fine rasteplasser underveis. Ruta finner du ved å laste ned appen BikeMap.

Du kan lese mer om sykkelmulighetene i Skåne her og her.



Tørrskodd sightseeing på havet

En av de aller flotteste måtene å oppleve Bohuslän på, er i havkajakk. Her får du tipsene du trenger for å dra på padling i den vakre skjærgården utenfor Grebbestad.

Av Visit Sweden 13.mai 2016

Du trenger ikke være ekspert på padling for å oppleve skjærgården rundt Grebbestad med kajakk. Dette regnes som et av Nord-Europas fineste padlefarvann, og Bohuslän har over 8000 øyer som gir ly for vinden. I 2013 ble Bohuslän faktisk kåret til verdens syvende vakreste villmarksområde av CNN, og mange av øyene er utstyrt med geniale BBQ-stasjoner som gjør det ekstra fristende å campe på dem.

Padling med og uten instruktør

På TanumStrand kan du hoppe på guideturer med båt, men det er alltids stas å finne på noe helt nytt og sporty. Hotellet samarbeider med firmaet Skärgårdsidyllen, og de har et kajakksenter på Grönemadsvägen 73 – altså i retning dit man sykler når man skal på tangsafari.

Er du øvet kan du velge å padle alene på åpent hav. Er du fersk kan du ta et nybegynnerkurs og få med deg en instruktør ut på det store blå. Da er tryggheten sikret og det padles bare i den innerste, rolige delen av skjærgården. Padling er absolutt ingen risikosport når det gjøres i kontrollerte former – men det kan røyne litt på for armene. Da er det superkjekt å vite at på Skärgårdsidyllen så leies det ut både enmannskajakker og tomannskajakker – man kan med andre ord ha litt humor, ta bakerste plass og få partneren til å gjøre størstedelen av jobben.

Robinson Crusoe for en dag

Med en havskajakk glir du stille gjennom vannet og kommer selvsagt ekstra tett på både hav, fugler og skjær. Legg forresten merke til hvordan de gylne fargene skifter i svaberg og skjær. I Bohuslän er det glitrende granitt for alle penga. Fikakurv med kaffe og smørbrød kan man bestille og ta med seg fra hotellet, og deretter er det bare til å legge ut på jakt etter den perfekte øya.

Rolig avrunding med østers & champagne

Hvis man vil, kan man jo sykle den lille turen fra TanumStrand bort til Skärgårdsidyllen. Men etter at padlingen er overstått, anbefaler vi at man tar bilen inn til Sportshopen i sentrum. På Nordens største fabrikkutsalg med sportsutstyr er det nemlig lett som en plett å fylle opp bilen med handleposer! Her fins det alt fra sportstøy og sykler, til telt, joggesko og flytevester. Pluss at de er knallsterke på fiskeutstyr, men det skulle vel nesten bare mangle med den beliggenheten i havgapet.

Den 200 meter lange gjestebrygga i Grebbestad er god på å tiltrekke seg folk som besøker den lille byen. Så etter padling og shopping, en ny runde lunsj på enten Telegrafen eller Café Sjögrens i backen, er det som regel der man ender opp til syvende og sist. På den berømte brygga hvor vårpilsen flyter, og sola flommer over uteserveringene. Kanskje det frister å ta en siste liten østers, og skylle den ned med et glass champagne før man snur skuta mot Norge og reiser hjem. Østers og champagne er liksom litt av hjertet til byen. Selve smaken av Grebbestad – og en nydelig avslutning på turen.



Tangsafari på Tanumstrand

En av alle mange opplevelser rundt Grebbestad er tangsafari, og ligger en deilig sykkeltur unna TanumStrand. Her får du tips om en annerledes aktiv dag på den svenske vestkysten.

Av Visit Sweden 8.mai 2016

Foto: Henrik Trygg Stern

TanumStrand har et bredt utvalg av friluftsaktiviteter, og når man først er her er det hyggelig å sysselsette seg med noe helt nytt og annerledes enn det man gjør hjemme til hverdags. Tangsafari er et godt eksempel på en slik aktivitet. I hotellrestauranten Latitud 58° står sprøstekt tang på menyen, men det er alltids litt spennende å bli med på å plukke den. Det er heller ingenting i veien for å gjøre tangsafarien til en heldagsopplevelse – i resepsjonen på hotellet blir man utstyrt med både sykler, kart og fikakurv, og deretter er det bare til å legge ut på landeveien i retning Grönemad der begivenheten finner sted. Terrenget i Grebbestad er nemlig fristende flatt, og sykkelturen til Kullgrens brygge tar bare 25 minutter. Pluss at når man sykler, er det både greit og lov å legge inn et ekstra stopp i Grebbestad sentrum på tilbakeveien og prøvesmake ølet fra det lokale mikrobryggeriet også.

Spasertur med wokpanne under armen

Svenskene er eksperter på å ta seg en liten fika, altså en pause med kaffe og kake, flere ganger daglig. Og selv om 25 minutters sykkeltur er overkommelig for selv nybegynnere, er det alltids koselig å ta et lite stopp i ukjent landskap og nyte sjøutsikt og godsakene i kurven man får med seg fra TanumStrand. Vel fremme i Grönemad blir man tatt i mot av Linnea Sjögren fra Catxcalot - firmaet som arrangerer safariene.

En tangsafari tar rundt 2,5 timer, og på turen får man vite hvilken tang som smaker godt, hvilken sort som ikke er spiselig og tips om hvordan den kan tilberedes. Om været er rett, tar arrangøren også med seg en wokpanne på turen så man lager tangchips i det fri! Det er Linnea og kollegaene hennes som leverer tangen som serveres på TanumStrands restaurant Latitud 58°, men det er selvfølgelig litt ekstra stas å spise den utendørs; pinfersk og selvplukket. Konklusjon: Siste nytt på sjøfronten er en knasende sprø form for superfood!

Pitstop på Grebbestads gjestebrygge

Fra Grönemad og inn til sentrum av Grebbestad går det fort i svingene. Og det er like greit, for på den måten skaffer man seg litt ekstra tid i vårsola på gjestebrygga. De som vil ha lunsj, bør gå for Telegrafen i hovedgaten eller Café Sjögrens i backen. På sistnevnte kan man innta kaker, hjemmelagde paier og freshe salater under koselige lysekroner. Vil man heller slukke tørsten og smake på Grebbestad Bryggeris spesialiteter, er gjestebrygga midt i blinken for den slags aktivitet.

Gjestebrygga i Grebbestad er liksom hjertet av byen – det er her alt skjer. Her er det uteserveringer, liv og røre, fiskebåter klapper til kais og fritidsbåter legger fra. Småbutikkene og Nordens største fabrikkutsalg med sportsutstyr er bare noen meter unna. Og for de som faktisk er sporty, ligger naturreservatet Tjurpannan 30 nye minutter unna med sykkel. Valget er fritt – i Grebbestad kan man gå for både aktiviteter og comfyfaktor.



Knabb et kyss fra havet på TanumStrand

Grebbestad ligger knappe halvtimen fra grensa, og dette skjærgårdssamfunnet er gull for de som vil ha sommerfølelsen på forskudd. Her nyter du en aktiv ferie med flott overnatting, spa, og god mat.

Av Visit Sweden 5.mai 2016

Grebbestad kan blant annet skryte med Sveriges eldste mikrobryggeri som byr på sesongens øl, et Østersakademi, og faktisk Nordens største fabrikkutsalg med sportsutstyr. Her finner du også den komplette ferieresorten TanumStrand, med 4 stjerner, 165 hotellrom og 97 freshe hytter. Rått og rålekkert – med kul plassering i vannkanten rett utenfor sentrum og Grebbestads livlige gjestebrygge.

Roser i kinna, salt sjø og bobler i glasset

De fleste av hotellrommene på TanumStrand har sjøutsikt og balkong, og fordeler seg på havnehotellet og bryggehotellet. 4- og 6-sengshyttene ligger på et grøntområde som strekker seg ned mot sjøen. Sjøen er faktisk noe av det viktigste her! På TanumStrand er vannaktiviteter i fokus året rundt; enten innendørs i spa-avdelingen der vi sprintet innom og tok en lyntest av basseng, boblebad og dampende badstuer. Eller også ute i frisk luft på havet i form av fisketurer, leie av båt, padling, strandliv, østersafarier og massevis av annet snacks. Poenget er, at på dette stedet får du frisk luft og roser i kinna. Og det er nettopp det mange av ha etter en lang vinter. Litt frisk luft og farge, pluss nyte luksusen det er å våkne opp til duften av salt sjø og lyden av hese måkeskrik uten å måtte gjøre noen verdens ting enn akkurat det som faller en inn.

Helgen 6.-7. mai flyter champagnen

Det er mye å finne på i Grebbestad. Men når man først er her, bare man smake på østers. Som sagt drar fiskerne opp 90 % av Sveriges østers nettopp her – i tillegg til massevis av hummer, krabbe, kreps og blåskjell også, selvsagt. Men våren er høysesong for østers – det kalde, rene vannet langs kysten av Bohuslän gjør at de smaker knallgodt akkurat nå. Sorten som fins rundt Grebbestad heter Ostrea Edulis, og de er så gode at det arrangeres Nordisk Mesterskap i østersåpning i Grebbestad hvert år i mai måned. I år kan du oppleve kalaset til helgen allerede – den 6.-7. mai er det duket for folkefest i Grebbestad hvor det flyter av østers og champagne på alle kanter. Denne helgen fortærer skalldyrelskere og foodies i Grebbestad over 6000 østers til sammen!

Verdens beste østers – ekte superfood

Det er mye man kan si om østers, men fakta er at østers er som et smellkyss fra havet – de inneholder massevis av proteiner, vitaminer og mineraler. Og regnes som et effektivt afrodisium på grunn av både innhold og utseende! Uansett – dette er superfood av den eksklusive sorten! For den koster jo litt – selv her hvor den ble født.

På Østersakademiet i Grebbestad får du tonnevis av informasjon om den artige lille saken. Pluss at du får spist deg mett på dem i verdens hyggeligste omgivelser – med beina dinglende utenfor bryggekanten på TanumStrand. Akademiets mål er å spre så mye informasjon som mulig om den lille delikatessen. Visste du at østers er tokjønnet? Og at du gratinere dem og lage suppe på dem i tillegg til å spise dem råe? Eller at de smaker best sammen med tørr hvitvin som Chablis og Muscat? Det er hvis man ikke går for Østersakademiets egen champagne da; en sensasjonell Gran Cru Champagne fra Le Mesnil s/Oger i hjertet av Côte de Blancs i Champagne.

Latitud 58° - restaurant med ting & tang

Østersen på brygga satte stemningen, og dette er tydeligvis dagen for å teste alt hva Bohusläns kystlinje har å by på. På TanumStrands restaurant Latitud 58° venter nemlig massevis av fisk- og skalldyrretter på middagsmenyen. Dette er jo sunne, kortreiste retter – alt kommer fra de lokale farvannene rett utenfor døra. Håndplukkede østers, kreps, krabbe, blåskjell, reker og faktisk - også tang. Jo da, du leste rett. Her serveres det tang. Men akkurat i dag velger vi å gå for krepsen. For i morgen skal vi kaste oss ut på et helt nytt og ukjent eventyr – vi har nemlig booket oss inn på hotellaktiviteten tangsafari! Vi kan se for oss at jakten på havets nye superfood kan bli ganske spenstig. Spennende, og kanskje til og med smakfull!



Frydefull ferie i svenske høyder

De fleste nordmenn kjenner svenske Sälen som en vinterdestinasjon. Men under snøen, er gresset alltid grønt – og tilrettelagt for aktive opplevelser av rang!

Av Visit Sweden 2.mai 2016

Sälenfjellene, som ligger en times kjøretur øst for Trysil, er et populært snørike på vinterstid, med 186 nedfarter og 250 kilometer med langrennsspor. Men det ikke like mange vet, er at Sälen er som en eneste stor opplevelsespark også når snøen har smeltet og gradestokken kryper oppover. Her kan du slenge deg på sykkelen, snøre på deg løpeskoene, ta fiskestangen over armen og prøve lykken ved et stille vann, eller synke ned i en kano og flyte dit årene tar deg.

Sykkeleldorado

Stadig flere opplever gleden med å ta seg fram på to hjul, og ekstra fint er det å sykle i et flott fjellmiljø om sommeren. I Sälen finnes massevis av muligheter for det – enten du er helt ny i gamet, bare vil dyrke din stil, eller ønsker å utfordre deg selv i nye sykkelsporter. Sälen inngår i samarbeidsprosjektet Biking Dalarna, som har som mål å gi deg den absolutte beste sykkelopplevelsen. Her finner du fjell, sykkelpark og brede landeveier som gir deg variasjonsrike opplevelser på sykkelsetet. Er terrengsykling din greie, har du her hele 30 mil med oppmerkede løyper, inkludert det populære terrengsykkelområdet Rörbäcknäs. I Sälen Bike Park tar du heisen opp ved Gustavsbacken og velger en av løypene for å sykle downhill ned igjen. Her finnes fargekodede løyper for både nybegynnere og erfarne, samt et helt eget barneområde med hinder og hopp. Vil du helst holde den unna gjørma, kan du ta en tur på landeveien isteden. Prøv deg for eksempel på hele eller deler av løypa Tour de Rörbäcksnäs på 85 kilometer.

Ta beina fatt

Snør på deg gode sko, fyll lungene med frisk luft og nyt fjellet i ditt eget tempo! Er du rask på labben, er Sälen perfekt for terrengløping. Ujevnt underlag, bratte stier, vakre fjellsider og myke lysløyper langs Västerdalsälven sørger for at du trener både kondisjon, balanse og koordinasjon på en gang – enten du vil legge ut på en løype som du løper på en halvtime, til ruter som tar flere dager og der det å overnatte utendørs er en del av opplevelsen. Foretrekker du et roligere tempo, kan du isteden gå til anskaffelse av et fjellkart og vandre på en tursti. Stiene er godt skiltet med røde eller gule krysss, og det finnes både rasteplasser og hytter hvor du kan ta et pust i bakken på underveis. Vil du utfordre deg selv, kan du legge ut på den 90 kilometer lange turløpya langs Vasaloppets strekning, og har du med deg barnevogn kan heller du begi deg ut på den to kilometer lange asfalterte veien langs vakre Södra Kungsleden. Ønsker du selskap, kan du dessuten leie med deg en hund på ferden!

Skitt fiske!

Å fiske er for mange synonymt med ro i sjelen – og det ligger det til rette for her i Sälen! Her finnes det nemlig mange fine vann i form av både tjern, innsjøer, bekker og elver med rikelig med fisk. Her kan du få både ørret, røye, harr og gjedde på kroken – som du senere kan nyte til middag. For eksempel kan du og familien ta turen til Lindvallens fiskesjö. Her kan dere kjøpe fiskekort og leie stang i Lindvallens Fäbod – hvor dere også kan hilse på dyrene og ta noe søtt eller en matbit på kafeen.

Kult med kano

Vil du la beina hvile imens armene gjør jobben, er padling din kopp med te. Lei en kano og legg ut på eventyr i Sälens fantastiske vann; Västerdalälven, Görälven og Fuluälven, hvor ville dyr og vakre naturopplevelser venter. Avhengig av hvor lenge du vil være ute på vannet, kan du velge mellom ulike turer: Högstrand-Sälen er en forholdsvis kort rute på 10 kilometer, som tar deg mellom to og fire timer, imens Fulunäs-Sälen er en tur på 24 kilometer, som tar mellom fem og sju timer, inkludert en kortere pause. Turen starter i Hälla naturreservat, hvor de første kilometerne består av strømmende vann, som senere går over til stille vann. Er du en erfaren padler som kan tenke seg å overnatte i det fri, kan du padle de 65 kilometerne fra norske Ljørdalen til Sälen – som går langs spektakulære fjellsider og sies å være en av Sveriges vakreste turer.

Mer minneverdig moro

Det finnes naturligvis en rekke fartsfylte utendørsopplevelser i Sälen i tillegg til de som er nevnt her. Blant annet ligger det en hindreløype som byr på klatring, sport og lek for alle over 12 år ved Svansjön i Lindvallen. I Lindvallen finner du også skatepark og Gocart-bane. Og er du er ivrig golfer, bør du ta en tur på Sälenfjällens Golfklubb – en 18-hulls skogsbane i fjellmiljø, beliggende 530 meter over havet og med fantastisk utsikt over fjellene.

Du kan lese mer om alt det morsomme du kan gjøre i Sälen her!






Spa og badstuetelt i vannkanten

Sibirsk banya er et badstuetelt som varmes opp med vedovn, og som står helt nede i vannkanten. Det er en av mange deilige opplevelser du kan nyte på TanumStrand, som pusset opp hele spa-avdelingen sin.

Av Visit Sweden 10.mai 2016

Foto: TuristrådetVästsverige

En av fordelene med Grebbestad, er selvsagt den korte avstanden til Norge. Men de fleste forbinder nok byen mest med sjarm! Skjærgårdssamfunnets historikk strekker seg helt tilbake til 1600-tallet, og bebyggelsen består for en stor del av gamle trehus. Nede i vannkanten er det flust av skjeve, koselige rorbuer, så det er et must å vasse i strandkanten eller ta seg tid til å klatre rundt på svabergene mens man kjenner vårsola prikke i ansiktet. Her er havet og alt hva havet bringer av delikatesser i fokus – det er derfor stedet blant mange er kjent som Sveriges skalldyrsmetropol.

Nattbad med Sibirsk Banya

Én ting er at sola varmer på land – det er en helt annen sak på ta årets første bad. Men det har de gjort noe med på TanumStrand! Man kan nemlig booke seg inn på gratisaktiviteten Sibirsk Banya, som rett og slett går ut på å ta badstue i et telt helt nede i vannkanten. En vedovn inne i teltet sørger for at det blir godt og varmt – faktisk så glohett at de fleste som tester det ut velger å kaste seg ut i havet underveis. Og så løper inn i teltet igjen for å få varmen tilbake! De som er kjappe i avtrekkeren, bestiller tid på kvelden og får med seg solnedgangen og stjernehimmelen på kjøpet.

Om det ikke frister med sjøbad, har hotellet et annet gullkort på hånden i tillegg: Den splitter nye spa-avdelingen Horisont åpner 20. mai og har avslapningssoner, svømmebasseng og boblebad med magisk utsikt ut mot skjærgården. Og det tilbys en bred palett av spa-ritualer og behandlinger også: Her fås ansiktsbehandlinger, kroppsskrubb og massasjer. Pluss at de har fish-spa der bitte små fisker knager av tørr hud på føttene!

I nærheten av å løse en mordgåte

Grebbestad og TanumStrand er som en liten sjøstjerne – stedet er helt gull for de som ønsker seg tilleggsopplevelser. Hotellet tilbyr blant annet dykkerkurs og sightseeingturer med båt – for eksempel til Fjällbacka der man går guidede turer gjennom smågatene i mysteriefotsporene til detektivforfatteren Camilla Läckberg. Og man kan spille golf – både Mjölkeröd GK, Fjällbacka GK og Torreby GK ligger rett i nærheten. Men mange foretrekker å holde seg i nærheten av hotellet og nyte det som tilbys på plass – for eksempel SUP, Stand Up Padling der balansen får seg en test. Eller den berømte Sibirske Banyaen. De vågale som tar seg et bad på TanumStrand er nemlig garantert å få igjen varmen på enten den ene eller den andre måten uansett. Enten ved å sprinte tilbake inn i teltet, eller ved å sprinte inn i hotellets lobbybar for sterkere krutt! Det er der alle hotellgjestene samles både før og etter middagen for å slå av en prat med kjente og ukjente, og runde av dagens inntrykk før en god natts søvn.



Tråkk i langrennheltenes fotspor

I fjor spurtet Petter Northug inn til gull i Falun. I sommer kan du utfordre deg selv i de samme, naturskjønne traktene!

Av Visit Sweden 29.april 2016

Foto: Per Eriksson.

Med hele fire gull i bagasjen gjorde skikongen Petter Northug sitt beste VM noen sinne i Falun i 2015, og nå kan du kanskje få din beste sommerferie på samme sted? Dalarnas største by, Falun, tiltrekker seg nemlig aktive og eventyrlystne hele året. Takket være sin landlige beliggenhet og storslåtte natur, er Falun et fantastisk sted for utendørsaktiviteter – både for den som vil bryne seg på utfordringer og kanskje sette nye personlige rekorder, og for den som bare vil nyte frisk luft og skogens ro.

Lugnet – en gullgruve for sporty og eventyrlystne

Idrettsanlegget Lugnet – som også var skistadion under VM i Falun – er byens kjerne for sport og friluftsliv. Her finnes det masse valgmuligheter når det kribler i føttene: For eksempel kan du bade både inne og ute, spille tennis, eller kaste deg ut i en løype for å gå, løpe eller sykle. Turstiene er varierte både i lengde og terreng, avhengig av om du vil gå en rolig tur på en time eller legge ut på en tyngre dagstur. På enkelte av stiene er det også tillatt å ri, hvis du synes hest er best, og langs veien finnes det både rasteplasser og hytter hvor du kan ta en matbit og et pust i bakken. Vil du ut på løpe, finnes det løyper på alt fra 2 til 10 kilometer, i både kupert og mer flatt terreng.

For den som foretrekker sykkel er også Lugnet et topp utgangspunkt. Sverigemesterskapet i så vel mountainbike, downhill og landeveissykling har blitt avgjort her opp igjennom årene, og du finner alt fra spesialbygde og morsomme mountainbike-løyper til tøffe kondisjonsbaner, terrengsykkelløyper i ulik vanskelighetsgrad, en sykkelpark for teknikktrening og langstrakte grusveier. Flere av løypene begynner på VM-stadion, og fortsetter ut i Lugnets Naturreservat som byr på superfin utsikt fra sykkelsetet. Lugnet er en del av prosjektet Biking Dalarna, som sørger for at sykkelløypene er vedlikeholdt og holder en viss standard, og her kan du dessuten leie både ly for natten, sykkel og instruktør hvis du har behov for det.

Sykling inne og ute – og på skinner

Falun er en velkjent sykkelby, med en rotfestet sykkelkultur som har fostret mange av Sveriges toppsyklister. I tillegg til løypene på Lugnet, finnes det blant annet en svart og krevende terrengssykkelløype på 8 kilometer ved slalåmanlegget Källviken, for dem som ikke er redd for melkesyre i beina. Og hvis været viser seg fra sin dårlige side, kan du ferdes på tørt underlag på Sveriges eneste innendørs velodrom. – En spesialbygd bane for trening og baneløp på sykkel. Her kan du ta et introduksjonskurs og få deg et skikkelig adrenalinkick på den ovale og skrå banen. Vil du trå i roligere tempo og i mer harmoniske omgivelser, kan du ta deg til en dresinbane som ligger ca. halvannen times kjøretur fra Falun. I Vansbro finner du blant annet en dresinbane hvor grupper på minimum 10 personer sykler på skinner langs elver, sjøer og fredfull natur. Her kan dere stoppe og grille, bade, fiske – eller kanskje ta et matlagingskurs ute i det fri? Perfekt aktivitet hvis dere er en stor gjeng som reiser sammen!

Båt og bad

Innsjøen Runn, som ligger mellom Falun og Borlänge, er perfekt for den som vil padle, segle eller svømme. Innsjøen rommer over 100 vakre øyer, så her er det lagt opp til kanoturer på alt fra noen timer til noen dager. I alt er det lagt opp til 13 ulike kanoturer du kan legge ut på, så her er det bare og velge og vrake ut i fra hva som passer deg best.

Byliv og kulturell input

Selv om Falun er en destinasjon som lokker deg ut i naturen, er det også en by – med alt det innebærer. Med andre ord kan du avveksle aktivitetene i det fri med å spasere i den levende bykjernen med koselige kafeer og butikker, og besøke noen av Dalarnas mest kjente kulturattraksjoner. Falu Gruva – et av verdens best bevarte gruvelandskap som står oppført på UNESCOs verdensarvliste – er et must. Her ble 70 prosent av verdens kobber en gang produsert , og det er også herfra den berømte falurøde fargen kommer fra. Carl Larsson-gården, hvor du kan se hjemmet og verkene til en av Sveriges mest folkekjære kunstnere, er en annen populær severdighet, og det samme er Dalarnas Museum – med fullt av Dalahester, folkedrakter og andre kjente symboler fra regionen.

Fra Falun kan du altså returnere hjem full av både frilufts- og kulturopplevelser!



Finn roen i fart

Er du blant dem som liker å koble av ved å være i aktivitet ute i naturen, bør du legge ut på eventyr blant Mora og Rättviks skoger, bekker og sjøer.

Av Visit Sweden 25.april 2016

Foto: Idre Fjäll.

Midt i Sverige, på linje med Hamar, ligger Mora & Rättvik; to småsteder med store friluftstilbud. Mora er for de fleste nordmenn kjent som endestasjon for det kjente skirennet Vasaloppet, men du trenger ikke nødvendigvis å være en mosjonist av dimensjoner for å ha det gøy i naturen her. Nei, nei, her ligger det storslåtte landskapet og venter på deg uansett nivå – enten du vil gå en tur på stien for å trekke inn duften av granbar og lytte til lyden av fuglekvitter, eller ruse i høy hastighet og tråkke deg over bratte skrenter, røtter og leiredammer på sykkel.

Mora og Rättvik har nemlig mange muligheter for friluftsentusiaster, og for å male opp et bilde av hva du kan velge mellom, har vi listet opp fem måter å nyte naturen på. Vil du være med, så heng på!

5 måter å nyte naturen på i Mora og Rättvik:

1. Terrengsykling

Terrengsykling, eller cross country som det også kalles, betyr at man sykler på en løype i en viss grad av terreng. Da kan man altså både nyte naturen, kjenne melkesyren i beina og adrenalinet pumpe. I Mora og Rättvik finner du mange terrengsykkelløyper, som har blitt til gjennom samarbeidsprosjektet Biking Dalarna. Løypene er klassifisert og merket gjennom Biking Dalarnas standard, der grønn løype er lett, blå litt tøffere, rød er mer teknisk med bratte stigninger og svart er veldig tøff og krevende.

I Mora går turene som inngår i Biking Dalarna fra Moraparken, og strekker seg langs småkuperte stier og grusveier. Her finner du fire blå og en svart løype, som alle er rolige og så å si bilfrie, og som ender ved vakre Fulåbergs fäbod. I tillegg kan du også sykle hele det tradisjonelle Vasaloppet på 90 kilometer, eller legge opp til din egen tur basert på vasaløypa.

I Rättvik finner du fem terrengssykkelløyper ved Jarlstugan, hvorav to blå, to røde og en svart, mellom alt fra 3,5 til 20 kilometer, så her er det noe for både erfarne og nybegynnere.

2. Ridning

Vil du ferdens gjennom nydelig natur uten å tappe deg for krefter, kan en hest være din greie. I Mora og Rättvik har man en lang tradisjon for å ta i bruk hesten for å komme seg ut i skog og mark, og det finnes flere muligheter for turridning med overnatting, rideleirer, kjøring med hest og vogn – og mye mer. Her kan du lese mer om de ulike hesteaktivitetene i området.

3. Fritidssykling

For deg som liker å sykle på litt lettere underlag, har Mora og Rättvik flere muligheter for deg også. I Mora finner du en grønn løype på 14 kilometer, som for det meste går på asfalt og litt grusvei. Denne løypa er perfekt for en familietur, imens den blå løypa på 42 kilometer tar 3-4 timer og går rundt Orsasjöen, langs vakkert landskap og mange fine, små Dalabyer. I Rättvik finner du blant annet to fine blå løyper fra Jarlstugan som er perfekte for turister, i og med at den passerer flere turistattraksjoner: Dalhalla Rundt på 25 kilometer, og Nittsjö Rundt på 16 kilometer.

4. Frisbeegolf … og vanlig golf

Frisbeegolf, eller disc golf, går på mange måter ut på det samme som vanlig golf, bare at man kaster en frisbee med en metallkurv som mål, istedenfor å slå en ball med en kølle. Ergo får man seg både en fin spasertur samtidig som man får brynet seg på utfordringer. I Mora finnes det tre frisbeegolfparker; Mora Dicgolf Park med 18 hull, Dicgolf Sollerön med 18 hull og en 8-hullsbanen Discgolf Gesunda Alpine & Bike Park. Er du en mer tradisjonell type, har både Mora og Rättvik vanlige golfbaner også: Mora Gofklubb, som er en sentral park- og skogsbane med 18 hull, og Rättviks Golfklubb, en 18-hulls park- og skogsbane i vakker natur.

5. Padling

Få ting er mer meditativt enn å gli lydløst fram på stille vann, og i Mora og Rättvik finnes det flotte muligheter til å gjøre nettopp det! Her kan du enten bli med en lommekjent naturguide ut på tur, eller legge ut på egen eventyr i kano eller kajakk. Friluftsfrämjande i Leksand, Mora, Orsa og Rättvik arrangerer padleturer for alle nivåer, og i Mora og Orsa kan du også leie kajakk på egenhånd.

I tillegg til disse fem natursyslene, finnes det selvsagt mange, mange flere ting å gjøre utendørs i Mora og Rättvik. For eksempel kan du koble av på en lang sandstrand, besøke et naturreservat, spille tennis, fiske eller prøve deg på surfing. Og når du blir mett på naturopplevelser, myldrer det dessuten av kultur i traktene her. I Rättvik, som har en lang spellemannstradisjon, finner du blant annet Dalhalla, som er en av Europas mest spektakulære utendørs musikkscener, imens Mora er sentrum for håndverk og industri, med blant annet den kjente Dalahesten.



Sporty sommer på fjellet

Sverige har ikke bare kyst og storbyer. På Idre Fjäll i Dalarna byr sommeren på naturopplevelser du sent vil glemme!

Av Visit Sweden 4.mai 2016

Foto: Idre Fjäll

Fjellet er for mange synonymt med vinter, men det finnes steder i høyden som holder det gående selv etter at snøen har smeltet. Idre Fjäll nord i Dalarna er ett av dem. Her har hoteller, spisesteder og aktivitetsanlegg åpent hele året, og det er minst like mye å gjøre her om sommeren som på vinterstid – og det i upåklagelige kulisser: Her kan du skue utover mektige tre- og fjelltopper og slå deg ned på en seng av lyng mellom slagene.

Så hvis du er ute etter en idyllisk og aktiv sommerferie litt utenom det vanlige, bør du sette snuta mot svenske Idre Fjäll og bryne deg på noe av dette:

Berg-og-dalbane på sykkel

Idre Fjäll har et hav av sykkelmuligheter, og dermed noe som passer for alle. Vil du sykle i terreng, finner du både grønne, blå og røde løyper. De grønne løypene er flate og enkle, og passer for mindre barn og nybegynnere, imens den blå løypa slynger seg som en berg-og-dalbane gjennom de vakre skogene. Søker du derimot store utfordringer i form av oppoverbakker og skogsstier, er det den røde løypa du bør legge ut på. Alle løypene starter ved torget i sentrum – rett utenfor Intersport som har både sykkelutleie, sykkelverksted og for øvrig alt du trenger før et eventyr på to hjul.

For den som vil trene og trikse med sykkelen, har Idre Fjäll dessuten et eget øvelsesområde med hopp, skogs-dropp, stokker hvor du kan terpe balansen, steintrapp for å øve på teknikk, balanse og fartskontroll, og en oval og skrå velodrome-bane som byr opp til full fart.

Og dersom du ønsker å utvikle sykkelferdighetene, kan du også melde deg på en tur eller session som ledes av instruktør.

Vått og vilt

Liker du fart og spenning, bør du kaste deg med på raftig på Österdalälven, hvor en gjeng sammen tar seg nedover en foss i gummibåt. Turene ledes av erfarne guider, og det arrangeres også spesielle familieturer på roligere fosser og med ekstra høyt sikkerhetsnivå, sånn at de minste barna kan være med.

For barn som vil boltre seg på vannet i enda litt roligere omgivelser, har Idre Fjäll et basseng ved Aktivitetscentret hvor det tilbys Funballz – hvor man kan «gå» og rulle på vannoverflaten inne i en stor, gjennomsiktig gummiball. Og skulle dere ha behov for å kjøle dere ned på en varm dag, finnes det både fjellbekker og utendørsbasseng med sklie her.

Fjellvandring

Å vandre i frisk luft på fjellet, omgitt av åpent og vakkert landskap, gir en helt egen ro og frihetsfølelse! I området rundt Idre, Särna og Grövelsjön finnes det massevis av varierte vandringsmuligheter – både for familier med mindre barn og de mest utholdende. Oppmerkede turløyper gjør det enkelt å legge ut på egenhånd, men Idre Fjäll tilbyr også guidede turer sammen med andre. Vil dere ha en spesiell vri, arrangeres det dessuten turer med husky-hunder, hvor man får lære om polarhunder og oppleve naturen samtidig.

Mange morsomme muligheter

Selv om Idre Fjäll også er et yndet landskap for de som søker roen på fjellet, finnes det et drøss av flere ting å ta seg til her om sommeren. For eksempel er hindreløypa, som går mellom 6 og 10 meter over bakken, en hit blant barna, imens Idrefjällens golfbane er en populær lekeplass for voksne. Du kan utforske den samiske kulturen ved blant annet å dra på tur med reinsdyr, fiske, gå på rulleski, bli med på kanotur og skue etter bever, og nyte den flotte fjellnaturen fra hesteryggen.

Mulighetene er rett og slett så mange at lett kan aktivisere seg på Idre Fjäll hele sommeren igjennom!



SommerGeilo - Rallarvegen og Hallingskarvet

Visste du at Geilo byr på det beste utendørs treningssenteret også om sommeren. Bli med oss på Rallarvegen og på Hallingskarvet.

Av Geilo Holidays 20.april


”Løft sykkelen din opp her”, vi gjør som han sier. Han, det er konduktøren på sykkeltoget som har sitt daglige stopp på Geilo stasjon. Den egne sykkelvogna blir ganske full av sykler, og blide syklister strømmer til denne morgenen. Det et jo helt genialt, det å ha et sykkeltog til å ta oss til en av verdens fineste sykkelopplevelser, Rallarvegen. Vi har valgt oss Finse som startsted. Etter noen km på denne vegen som rallarne bygde for at Bergensbanen skulle bli realisert, tråkker vi inn foran vokterboligen på Fagernut. Her nytes en deilig vaffel før turen går videre. Så venter det mest spektakulære, fjellvann blir buldrende fossefall, fjell møter fjord, de 21 hårnålssvingene ned til Flåmsdalen, snart den grønne Sognefjorden. ”Wow så vakkert” lyder det, det er nettopp det det er, en av verdens fineste opplevelser på to hjul. Vi nyter, mens morgendagen nærmer seg.

Da venter toppturen på Hallingskarvet, den snille toppturen alle kan ta og allikevel komme helt opp på Prestholtskaret på 1859 moh. Orker vi det etter turen på Rallarvegen, sykler vi fra Geilo og inn til Prestholtseter, som forresten har en rømmegrøt som river. Orker vi ikke, går det bilvei inn til Prestholt i sommer månedene. Det var sherpaer fra Nepal som tok turen hele veien til Geilo for å gjøre det imponerende arbeide med trapper opp på Hallingskarvet. Vi har hørt rykter om ca. 2000 trappetrinn, kan det stemme? Nå skal vi snart finne det ut, vi skal på topptur på Geilo!

Book din aktive ferie på www.geiloholiday.no

Visste du at:

  • Geilo er utgangpunktet for toppturer på Hallingskarvet
  • Geilo byr på veldig bra sykling
  • Geilo har en Sommerpark, med blant annet klatrepark og downhillpark
  • Downhillparken i Geilo Sommerpark er en av Norges beste, og tilbyr downhillsykling for barn helt ned i 5 års alderen.
  • Geilo har sommeråpen heis rett ut i stinettet til Hardangervidda
  • Geilo er stedet for verdens beste vafler - Tuva Turisthytte
  • Geilo tilbyr aktiv ferie hele året
  • Geilo har sandstrand 800 moh, Geilo Beach
  • Geilo ligger akkurat midt i mellom Oslo og Bergen
  • Bergensbanen tar deg til Geilo både fra Oslo og Bergen fire ganger i døgnet




De fineste uteopplevelsene året rundt

Visste du at Geilo byr på de fineste uteopplevelsene året rundt. Bli med oss på vårski, nå er det toppsesong.

Av Geilo Holidays 17.april 2016




Vidda ligger hvit og vakker, det er stille, ingen vind, en fyrstikk ville ha brent ned. Så hører vi det,”kæuv, kehehehehe..” Vi staker oss sakte mot lyden. Så ser vi det svarte nebbet mot det hvite, vi ser den kritthvite rypa som går i ett med snøen. Vi stopper, rypa tripper litt på den halvbare tua. Så fint, det er liksom det lille ekstra det, det å møte ei rype på skituren. Det er april, snøen glitrer, det er kuldegrader om natta, om dagen er gradene herlig vårlige. Vi er på Geilo, vi er på ski retning Hardangervidda, sola stråler. Våren gir en helt annen skiopplevelse, akkurat nå er det skareføre, vi kan gå overalt på vidda, opp på toppene, kjøre ned. Solfaktor, mat i sekken og nok drikke er med oss på turen. Snart er det så varmt at antrekket er tynn super, for en dag vi får! Vi går og går til de siste solstrålene følger oss tilbake til Geilo. Tilbake til hytte- eller hotellkos, til spa, til god mat og drikke. Og i morgen er det nye muligheter…

Skisesongen strekker seg som regel ut i juni. Geilo, som er porten til Hardangervidda nasjonalpark, ligger midt i smørøyet for ski også om våren. Når alpinanlegget stenger i slutten av april er det høysesong for å gå de lange turen i høyfjellet. Fra Geilo går toget til Finse, som er et supert utgangspunkt for å starte turen. Kanskje er snøforholdene slik at turen kan starte på Geilo. Når snøen etter hvert er borte, dukker sykkelføret opp også med Geilo som utgangspunkt. Det er ingen grunn til å vente til det er bart på Rallarvegen, det finnes mange turer ut fra Geilo med snøfri beliggenhet allerede i mai. Book din ski – eller sykkelopplevelse på www.geiloholiday.no

Visste du at Geilo har Norges lengste alpinsesong fra høstferien til mai?

Eller at...

  • Geilo er en ”fjellby” med skibakker rett ned i sentrum
  • Geilo har 39 alpinbakker
  • Geilo har en av Norges lengste kjelkebakker
  • Geilo har 550 km med skiløyper
  • Geilo har flere turisthytter som turmål for skituren
  • Geilo arrangerer Skarverennet hvert år
  • Geilo er porten til Hardangervidda og Hallingskarvet Nasjonalpark
  • Geilo tilbyr aktiv ferie hele året
  • Bergensbanen tar deg til Geilo både fra Oslo og Bergen fire ganger i døgnet

And for our English speaking friends...

The route taken by Hawkeye lay across those sandy plains, relived by occasional valleys and swells of land, which had been traversed by their party on the morning of the same day, with the baffled Magua for their guide. The sun had now fallen low toward the distant mountains; and as their journey lay through the interminable forest, the heat was no longer oppressive. Their progress, in consequence, was proportionate; and long before the twilight gathered about them, they had made good many toilsome miles on their return.