Kalorier, helse og sunn fornuft
Statens Vegvesen Kongsvinger bedriftsidrettslag

Statens Vegvesen Kongsvinger bedriftsidrettslag

Kalorier, helse og sunn fornuft

Postet av Statens Vegvesen Kongsvinger bedriftsidrettslag den 28. Apr 2015

Kalori
Kalori er en enhet for måling av energi. Enkelt og greit skulle man tro. En målenhet. Det kan vel sidestilles med centimeter, gram, og meter da kanskje? Mulig. I mine ører har ordet en negativ assosiasjon. En begrensning.

Snikreklame
Vi bombarderes av informasjon fra internett, reklame, sosiale medier, magasiner og tv-program. Hvor ofte ser du ikke overskrifter av typen: "daglig anbefalt kaloriinntak" "Hvordan bli kvitt magefettet" "Få bikinikroppen til sommeren" "Gå ned 1 kg i uka ved kutte 500 kalorier annenhver dag" Facebook annonserte for slankepiller på "hjem-sida" mi, bare fordi jeg hadde trykket "liker" på mat og treningsrelaterte artikler. Er en slik utvikling greit? Nå sender du kanskje automatisk tankene over til videoovervåkning og ulovlig kartlegging? Vel- den diskusjonen er en helt annen. La oss peile tilbake til kaloriene.

Slanking - Overvekt
Nrk opplyser at nordmenn bruker 1 milliard i året på slanking. Samtidig lider ca. 250,000 nordmenn av en form for spiseforstyrrelse, hvorpå 10 prosent av disse er gutter/menn*(kilde 1) På den annen side er nordmenn flest blitt tjukkere enn de har godt av. Over halvparten av norske 40-45-åringer er overvektige når vi legger Verdens helse-organisasjons (WHO) definisjon til grunn. *(kilde 2) Hvor går skillelinjen på hva som er bra fokus og hva som kan trigge en spiseforstyrrelse? Er telling av kalorier svaret på overvekt-gåten? Når ble god helse det å holde seg innafor et vist kalorimål om dagen?

Drittposen
For dere som har sett den norske filmen "kunsten å tenke negativt" vil med en gang skjønne hvilken scene jeg referer til når jeg sier " Faen helvetes dritthybel. Den er så stygg. De stygge gardinene. Jeg blir kvalm" Sosialarbeideren i kommunen har tatt fram "drittposen", som fungerer som en avfall-sekk for alle u- konstruktive tanker. Sjøl kunne jeg tenkt meg å dele min andel av u konstruktive tanker rundt "kalorijaget" med drittposen. Jeg tror det ville blitt høres noe sånt ut: "Faens helvetes kalorier. Dere er overalt. På emballasjen av all mat. I alle medier. I praten på vennekvelder. Det er så stygt. Jeg blir kvalm"

Annet fokus
Jeg vil vekk fra begrensninger, tabeller og system. Jeg vil utenfor firkantene samfunnet har laget. Tenke større. Se helheten i helseaspektet, ikke fanges av et tankesett hvor kaloriinntak skal styre dagen min. Til helvete med "Fitnesspal" (kaloriinntakapp), matvaretabeller og vedlikeholds- kalorier.

JA til sunn fornuft
Ja til sunn næringsrik mat, og det å spise til man blir mett. Ta ansvar for helsa di, på DINE premisser. Du vet selv hva som er best for deg. Tør å gå din egen vei og følge magefølelsen. Kalorier kan seile sin egen sjø.

Kilder:
1: http://www.nrk.no/programmer/radioarkiv/sann_er_livet/samfunn/sosial/573515.html
2: http://www.fhi.no/tema/overvekt-og-fedme

0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc