Slik utfører du vårpuss på sykkelen!

Slik utfører du vårpuss på sykkelen!

Postet av Merida Norge den 5. Mai 2015

Det er ingen tvil om at sykkelen er en kjær venn for mange av oss. Enten du bruker sykkelen til jobb, trening eller turer med barna er sykkel både miljøvennlig og bra for helsa. Mange av oss oppbevarer sykkelen i garasjen eller kjellere under vinteren og tar den frem rundt disse tider. Følger du disse enkle tipsene før vårens første sykkeltur er du sikker på at turen blir en suksess!


  • Rengjør sykkelen.
En ren sykkel varer lenger. Gå til anskaffelse av et miljøvennlig rengjøringsprodukt (f.eks. Motorex Bike Clean) og gå grundig over alle komponenter. Bruk gjerne en gammel oppvask- eller tannbørste og et håndkle. Skyll sykkelen med vann når du er ferdig.

  • Sjekk bremsene.
Bremsene er kritiske for å unngå uhell. Fungerer de som de skal er de det viktigste hjelpemiddelet for manøvrering enten du sykler i by eller på landeveien. Sjekk først bremseklossene. Den sorte gummien som treffer felgen har ofte et lite merke som viser om de er nedslitte og klare for utskifting. Sjekk deretter at klossene treffer bremseflaten samtidig og at vaieren ikke er for slakk eller stram. Er bremsen for løs må vaieren strammes. Dette gjøres enten ved å skru ut skruen der vaieren går inn i bremsen eller nede på selve bremsen. Er du usikker på om bremsene er riktig innstilt bør du kontakte en sports- eller sykkelforretning.  • Drivverk.
En sykkels drivverk består av pedaler, kjede, kassett, kjederinger og girskiftere. Alle disse sørger for at kraften fra beina blir overført til bakhjulet. Her kan det være greit å få hjelp av noen som kan holde sykkelens bakhjul oppe. Bruk en hånd til å tråkke pedalene rundt mens du girer opp og ned. Girskifte skal føles lett og girene skal skifte jevnt. Må du justere girene kan du sjekke ut denne videoen

  • Kontroller hjulene.
Sjekk at gummien på dekkene ikke er sprukket eller er for nedslitte. Dette fører lett til punkteringer og
kan i verste fallvære farlig. Sjekk at hjulene snurrer riktig. Er det kast, ujevnheter, når du snurrer bør du oppsøke kyndig hjelp som kan vurdere om de kan repareres eller må byttes.

  • Smør kjedet!
Kjedeolje smører kjedet, sørger for å redusere mengden smuss og skitt, og øker levetiden til bevegelige deler. Sørg for å bruk rikelig mengde olje på kjedet, bakskifter og all synlig vaier. Husk å tørk av overflødig olje med en tørr, ren klut. Oljen trekker inn i kjedet og overflødig olje vil bare tiltrekke seg møkk.

Før du skal ut på tur kan det være greit å gå gjennom følgende sjekkliste :
  • Test bremsene, fungerer de som de skal ?
  • Hjul ok? Har du nok luft dekkene?
  • Sjekk at hurtigkoblingene til hjulene sitter
  • Løft sykkelen 10 cm over bakken og slipp den. Er det noen løse deler som lager lyd?

Følger du disse stegene er du sikret en trygg og problemfri sykkel.


God tur,

Hilsen oss i Merida Norge!


2 Kommentarer

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc