El-sykkelen – et alternativ til bil

El-sykkelen – et alternativ til bil

Postet av Naturvernforbundet den 10. Jun 2015

Stadig flere som får prøve el-sykkel konverterer. Mange av dem bytter ut bilen til fordel for el-sykkel. Prosjektet «Prøvekjøre» lar flere få prøve el-sykkel. I Bergen har 19 % av deltakerne i prosjektet kjøpt seg el-sykkel etter å ha «prøvekjørt», og 61% av dem som kjøpte el-sykkel, byttet ut bil en med el-sykkel.
«Prøvekjøre» er navnet på Naturvernforbundet i Oslo og Akershus` nye prosjekt. Prosjektet har som hensikt å gjøre bilister til el-syklister gjennom å la dem få gode erfaringer med el-sykkel. Målgruppen er bilister som kjører til jobb. I dag kjører 70 % til jobb og 57 % av dem har en reisevei på under 10 km. Dette er en avstand det er fullt mulig å sykle med el-sykkel. El-sykkel gir også treningsutbytte, men gjør motbakkene overkommelige. Ikke bare det - de blir morsomme fordi man kjenner mestring!

Prosjektet har blitt testet ut av Naturvernforbundet i Bergen. Det siste året har de samarbeidet med en rekke bedrifter i Bergensområdet, for at de ansatte i bedriftene skal få prøvekjøre en el-sykkel i en uke. I etterkant av prøvekjøringen har de ansatte fått mulighet til å kjøpe el-sykkel til redusert pris. Dette har ført til at mange privatpersoner har latt bilen stå og heller har syklet til jobb. Prosjektet i Bergen viste at 19 % kjøpte seg el-sykkel etter å ha «prøvekjørt», og 61% av dem som kjøpte el-sykkel, byttet ut bil en med el-sykkel. I tillegg oppgav et flertall at de ville vurdere å kjøpe el-sykkel på sikt.

El-sykkel kan gi mer forutsigbar reise tid og en betydelig helsegevinst. Nye el-sykler og transportsykler kan øke sykkelens attraktivitet og rekkevidde. Vi tror det er viktig at fokuset endres fra at sykling i stor grad handler om trening til at sykling kan være en transportløsning for en langt større brukergruppe. Gjennom å tilby endrede reisevaner til jobb håper vi å kunne styrke sykkelsatsingen og fremme flere miljøvennlige reiseløsninger i Norge.

Det er ikke bare Naturvernforbundet som synes el-sykkel er en god ide. Oslo kommunes sykkelavdeling støtter allerede prosjektet. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus vil i den kommende tiden søke flere samarbeidspartnere. Vi vil samarbeide med sykkelimportører, forhandlere og med bedrifter som vil tilby dette til sine ansatte. Potensielle kjøpere av el-sykkel skal lett kunne finne en sykkel som passer for sitt bruk, og samtidig kunne føle seg trygg på at en velger et kvalitetsprodukt. Det vil også være mulig for privatpersoner å prøve el-sykkel mot at de betaler en liten leiepris for uka.

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus tror at dette prosjektet har stort potensiale i Osloregionen og ser frem til å kunne tilby prøvekjøring i løpet av kort tid! I mellomtiden kan man følge prosjektet på www.provekjore.no!


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc