- Bli med å sykle til jobben
Nasjonalforeningen for folkehelsen

Nasjonalforeningen for folkehelsen

- Bli med å sykle til jobben

Postet av Nasjonalforeningen for folkehelsen den 13. Apr 2015

Endelig vår! Det er lyst om morgenen og ettermiddagen, brukbar temperatur og bare veier, i hvert fall her på Østlandet. Da er det fint å være syklist. Jeg sparer ca 15 minutter på å sykle til jobb, framfor å ta buss. Slik blir det lett, når arbeidsveien går på tvers av Oslo sentrum. Et kvarter om morgenen kan bety mye. Det kan bety at jeg får hørt en god debatt i politisk kvarter på P2 og fremdeles rekker et halv ni-møte. Det kan bety en liten prat og en kopp kaffe med mine kjære, i stedet for at vi bare styrter avgårde hver til vårt.

Sykkelturen til jobb er den beste, synes jeg. Da våkner jeg skikkelig, og merker at tanker og ideer får mer fart på seg, mens jeg tråkker avgårde. Det er jo ikke bare en følelse man har, for hjernen virker faktisk bedre når vi er fysisk aktive. Hjemover kan det være seigere. Jeg ønsker meg en sånn sykkelheis som finnes i Trondheim, opp Grenseveien fra Carl Berners plass. Kan du skaffe en sånn heis, sykkelbyråd Melby? Det hender nok jeg jukser på hjemturen og tar sykkelen på T-banen for å slippe den bakken. Men sykler jeg i det minste en vei, ligger jeg godt an til å ha sikret meg den 30-minuttersdosen med fysisk aktivitet som våre helsemyndigheter og vi i Nasjonalforeningen for folkehelsen varmt anbefaler.

Generalsekretær Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen og generalsekretær Svenn Erik Bolle i Bedriftsidretten sykler til jobb i år også! Bildet er fra fjorårets åpning av Sykle til jobben-aksjonen. Jeg har et par andre ting på ønskelista som også vil gjøre det lettere å få flere medsyklister. For eksempel en sammenhengende god sykkelsti på tvers av Oslo. Og bedre rydding av fortau og sykkelstier gjennom vinteren og etter vinteren. Hvorfor skal det være så enorm forskjell på servicen som ytes til bilister, fotgjengere og syklister, når det gjelder framkommelighet? Det er ikke bare bilkjøring som er farlig når det er glatt eller asfalten er full av grus.

Å sykle til jobb betyr trim sneket inn i dagsprogrammet. Kanskje sparer du ikke tid på å sykle, men det kan hende du vinner tid. Det er beregnet at en fysisk inaktiv 55-åring som øker sitt aktivitetsnivå til 30 minutter daglig, vil vinne over fire leveår uten kronisk sykdom. Stillesitting kan gjøre like stor skade på kroppen vår som røyking.

Mange tenker kanskje at det ikke monner så mye med en kort spasertur eller sykkeltur. Det gjør det faktisk. Det er de som går fra svært lav aktivitet og til litt som har den største helsegevinsten. Nå er det også slått fast at å være inaktiv er farligere enn å være overvektig.

Så kampanjer som «Sykle til jobben-aksjonen» som kan få mange flere til å bevege seg litt mer, kan ha stor helsegevinst i befolkningen. Jeg håper mange blir med på årets aksjon!

Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen

0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc