Dag 58 - En reise i tid - eller "The Grand Finale"

Postet av Kjell Gunnar Årnes den 16. Jun 2018

Det er nest siste dag i sykle til jobben kampanjen og jeg dro på skikkelig og gikk inn til flyvraket på Ringebufjellet. Det er en Junker 52 som ligger på Øverlihøgda. Du som har fulgt bloggen har vel nå oppdaget min interesse for historie, og her kommer en liten godbit i så måte.

Her er jeg omsider framme ved flyvraket!

Historien starter vel for rundt 15 år siden da jeg surfet på nett etter forskjellige krigshistoriske artikler fra området. Det var da jeg først hørte om dette flyet, og rester av ett som ligger ved Åndalsnes. Videre så var det høy aktivitet med fly på Lesjaskogsvatnet, som ble brukt som landingsbane. Men flyet på Ringebufjellet ligger kort vei fra hjemme så det har vært et turmål som jeg har tenkt mye på disse åra.

Her er et bilde fra krigen mens flyet var mer intakt. Kilde: http://ktsorens.tihlde.org/fly...

Flyet er av typen Junker 52. Det var et mannskap på 4 som tok av fra Fornebu og målet var Banak i Lakselv. Planen var å mellomlande i Trondheim og Bardufoss.

Dette var mannskapet:

Uffz Franz Stromberg, †
Uffz Nobel,
Obgfr Wilhelm Tönnes,
Obgfr Wilhelm Strehle

Etter en time fikk de problemer med ising på flyet og de prøvde å få til en nødlanding på Øverlihøgda på Ringebufjellet, men det ble en krasjlanding hvor piloten døde. 7 soldater ble skadet og et annet besetningsmedlem døde noen timer senere. Jeg har ikke klart å finne ut av hvem det var.

Du bør regne 6 timer på turen, ikke 4 som det står på ut.no 

Turen ble nesten i lengste laget for meg, men det var kanskje fordi at det stod at det var 7 km. til vraket og at hele turen tar 4 timer. Det var ikke jeg helt forberedt på og jeg tror ikke det kan stemme selv for en som er bedre trent. 

Det er ikke så mye igjen av flykroppen nå

Det forundrer meg litt at Den Norske Turistforeningen har veldig godt oppmerkede stier unntatt fra Saubu og til flyvraket. Jeg traff et par som hadde gått feil vei og heldigvis sparte det meg for tid for jeg holdt på å ta samme vegen.

Hvis du skal gå turen så må fu følge elva noen hundre meter etter saubu også blir stien mer synlig og du kan følge den helt fram. Men den er ikke merket.

"Stjernemotor"som var mye brukt på fly, kanskje det fortsatt er vanlig for alt jeg vet.

Junker 52 har tre motorer, ved vraket ligger det èn motor og hvor de to andre har blitt av vet jeg ikke. Egentlig er det litt rart at ikke noen har hentet skroget med helikopter.

Her er det god plass til både mannskap og materiell


Kan dette være en bensintank?


Dette er fra bakenden på flyet, eller heter det akter? 


Hva var disse holderne til mon tro?



Bakenden på flyet var så ødelagt at jeg kunne heise den opp og ned med hånda. Det er rart hvor lett det føltes, aluminium veier ikke mye.

Det føles nesten som å reise i tid å besøke flyvraket og det er utrolig at det tross alt er såpass intakt etter alle disse årene.

Turen tilbake gikk litt tungt. Dette var vel egentlig en tur som ble i overkant lang, det kjennes hvertfall sånn ut på bena nå etter at jeg kom hjem.

I morgen er aller siste dag i sykle til jobben kampanjen. Jeg skal ikke hverken sykle eller gå en meter, ihvertfall ikke som trening. Dette var min Grand Finale på sykle til jobben 2018.

Men jeg svinger nok innom bloggen i morgen for å gjøre opp regnskap med årets kampanje.


I dag får du Endomondostatistikken med mobil layout.


Siden jeg har hilst på tyske etterlatenskaper så hyller jeg Nina Hagen i dag, du må spole litt ut i videoen.





Dag 55 - Matauk?

Postet av Kjell Gunnar Årnes den 13. Jun 2018

I dag hadde jeg ikke lyst til å sykle den samme kjedelige løypa så jeg tok bilen til Øyer for å rusle en tur. Først tenkte jeg å ta en runde ved Nermo som jeg fant på ut.no, men så var det så vanskelig å få parkert der så jeg kjørte nordover.

Her er stien ned til strandpromenaden


Jeg trodde først at jeg kunne gå strandpromenaden fra den gamle Øyervekta og sydover, men så oppdaget jeg at veien ned går rett nedenfor Rustberg camping. Det går fint å parkere bilen ved kanten av veien.

Stien ned til elva er godt merket


Stien nedover ender ved en liten undergang som ikke er så veldig godt synlig fra veien. Det er nok derfor det aldri har slått meg at jeg kunne finne strandpromenaden her.

Det er lys i tunellen


Det var når jeg kom gjennom undergangen jeg forstod hvor genialt dette er. Her har de jo laget fiskeplasser langs hele kanten. Og bunnforholdene så bra ut. Fiskestanga lå faktisk i bilen, men jeg får heller ta turen en annen dag. 

Jeg har akkurat funnet en ny fiskeplass, her er det mulighet for matauk.


I morgen er det spådd regn, men jeg skal prøve å få til en liten runde allikevel. Værmeldingen for helga ser foreløpig bra ut. Jeg forbereder fortsatt en grand finale på kampanjen.


Endomondo tror tydeligvis at jeg har vært ute på en svømmetur.


Jeg fisker i Gudbrandsdalen, men syns denne låta passer likevel







1 Kommentar

Dag 54 - Ja nå trodde du vel..

Postet av Kjell Gunnar Årnes den 12. Jun 2018

Ja nå trodde du vel at jeg hadde gitt opp hele kampanjen? Neida det har jeg ikke, men torsdag måtte jeg gjøre klar motorsykkelen til MC tur. Fredag, lørdag og søndag var jeg på tur, i går skulle jeg trimme, men da måtte jeg til en kompis og fikse PC'n hans. Da går det fort en del dager uten trim, men nå skal jeg stå på for å fullføre de siste dagene i kampanjen.

En gjeng fra Norsk Moto Guzzi Klubb ute på Tautra i Trøndelag mens vi hadde treff i helga, det ble dårlig med trim.

I dag fant jeg frem Oline igjen og syklet gjennom byen og nesten opp til utsiktsplassen. Det er hyggelig å sykle gjennom gågata når det er fult av turister og yrende liv.

Ved MC huset fant jeg ut at jeg skulle koste på meg en cola, nå har de faktisk kortleser på colaautomaten også.


Jeg var litt i tvil om jeg skulle kjøpe en flaske cola til kr 88,88 men jeg tok sjansen og fikk den for 25,-


Colaautomaten viste at jeg skulle betale kr 88,88, men jeg fullførte handelen likevel, heldigvis ble jeg ikke lurt.

Etter å ha tatt en slurk av flaska så begynte det å regne så jeg beveget meg under taket for å se an været litt før jeg dro hjem.

Oline må stå i regnet mens jeg står under tak.


Etter å ha tenkt meg litt om så fant jeg ut at det verste som kunne skje var at jeg ble litt bløt så da tråkket jeg hjem.

Det er fem dager igjen av Sykle til jobben aksjonen. Jeg leker med å gjøre en ordentlig grand finale til helga, men jeg må se an været tror jeg.

Følg med....


Endomondo skryter av at dagens tur var beste prestasjon i juni, jeg er enig!



I dag hørte jeg ikke på musikk, men på Misjonen mens jeg syklet. Det fungerte veldig bra, men det ser kanskje litt rart ut når jeg flirer og sykler.









Dag 48 - Pølse

Postet av Kjell Gunnar Årnes den 6. Jun 2018

I dag har jeg vært borte hele dagen og var litt sigen når jeg kom hjem ved 17 tida. Etter å ha veid litt for og mot ble det til at jeg tok en liten sykkeltur for å fortsette å samle poeng.

Turen gikk til Cirkle K Smestad.


Jeg belønnet meg selv med pølse på Cirkle K, nå blir det kluss i kaloriregnskapet her inne

Dagens tur gikk greit, det koster meg ikke så veldig mye å ta denne halvtimesøkta. Ihvertfall ikke når det er vindstille.

Jeg kjøpte meg pølse med rå løk, sennep og ketsjup. Et godt tips til alle er å legge løken under pølsa, da søler du mindre.

I morgen skal jeg pakke til motorsykkelturen jeg skal på i helga, men jeg skal prøve å få trent litt likevel. Jeg lurer fælt på om jeg får til noe trening på motorsykkeltreffet. Tiden vil vise.


Dagens data:

Ketsjup og sennep betyr mye for enkelte av oss, også musikalsk!




Dag 47 - In the neighborhood

Postet av Kjell Gunnar Årnes den 5. Jun 2018

Nå har jeg skulket et par dager igjen. Det har nemlig vært litt trekk i lufta og da er det ikke mygg i lufta, og uten mygg så blir det motorsykkelskruing.

Før jeg startet skruinga i kveld så tok jeg en sykkeltur til Biltema for å handle litt deler.

Jeg var ikke helt sikker på hvor jeg skulle sykle, så jeg tok i bruk GPS'en på mobilen. 

Jeg har aldri tenkt over at dette var en sykkel og gangbru når jeg har kjørt bil under

Dette gjorde at jeg fant en sykkel og gangbane som jeg aldri har lagt merke til før. Den startet ved der eggesentralen lå, og førte meg ned til Sannom via noen kriker og kroker som du kan se av Endomondorapporten min nederst.


Visste du at du kan hente vann her?

På disse turene i nærområdet så lærer jeg stadig nye ting, hvem trenger vel å reise til utlandet når en stadig kan lære nye ting her hjemme. 

Her er det klare retningslinjer.

Lillehammer Kommune har en vannpost nedenfor Mekonomen. Dette må jo være genialt når vannet blir borte, det har jeg nemlig opplevd flere ganger. Vi har nemlig privat vann og kloakk i grenda der jeg bor og det kan av og til by på utfordringer.

Vel framme på Biltema lot jeg Oline stå i skyggen sammen med en Diamant sykkel mens jeg var inne.

Etter at jeg hadde fylt sideveska med deler tok jeg sykkelturen langs strandpromenaden til Cirkle K på Strandtorget. Her rakk jeg å treffe mine venner i Laagen MC som skulle ut på dagens tirsdagstur til Myklegaard på Løten. 


Oline sammen med noen Hondaer og en Harley

Det falt en og annen kommentar om undertegnede som stilte med trøsykkel. Men med denne maskina av en veltrent kropp struttet jeg av selvtillit og lot det prelle av.

Endomondo gav meg noen gode ord i dag siden jeg dro på med noen kilometer ekstra. Det er hyggelig at det blir lagt merke til.



I dag har jeg oppdaget nye stier i nabolaget