Kjære bilist - ikke drep meg

Kjære bilist - ikke drep meg

Postet av Nicholas Lund den 20. Apr 2015


999358_10151541014108499_1125703378_n.jpg

Sommeren 2013 syklet jeg Norge på langs. Fra Nordkapp til Trondheim brukte jeg to uker. Det var ingen andre muligheter enn å sykle på E6 videre derfra derfra. Sammen med personbiler, campingbiler, busser og semi-trailere tråkket jeg meg frem på den trange, svingete hovedfartsåren mellom trønderhovedstaden og Oslo, vel vitende om at første mulighet for ordentlige sykkelstier ikke kom før Lillehammer. Det er 337 kilometers avstand mellom Trondheim og Lillehammer, på en vei der de fleste kjører med en hastighet på opptil 80 - 100 km/t.

4-5 mil unna Trondheim stopper det plutselig en trailer foran meg. Bildøren åpner seg, og en mannlig sjåfør stiger ut. Han gestikulerer med begge armene om at jeg må stoppe umiddelbart. Det var mye som gikk gjennom hodet mitt akkurat da. Jeg har sett altfor mange filmer om trailersjåfører som forsøker å halshugge folk i ødemarken. Om det ikke var en av de som skulle kappe av hodet mitt, så var det garantert en av de som skulle kidnappe meg, låse meg fast i et bur og dele meg opp i biter.

Akkurat nå befant jeg meg i det mest sykkelhatende landet i verden, på en av Norges mest trafikkerte bilveier. Om han ikke hadde planer om å flå meg levende midt på lyse dagen, var jeg sikker på at han skulle komme med et par gloser om syklingen min.

Med stigende puls bremset jeg ned foran ham. Trailersjåføren hadde bart og trønderskilter, så han måtte være fra et av de to trønderfylkene. At jeg er en langhåret unggutt fra Bærum var det første jeg sa til meg selv at han aldri måtte få vite. I dag var jeg fra Flisa. Han hører sikkert ikke forskjell. Med de lyseblå olabuksene og den hvite t-skjorten med skriften “I'm with stupid” ventet han til jeg stoppet. Han sa ingenting. Øynene hans skuet rett ut. Først mot meg, så på sykkelen og tilbake på meg igjen. “Hallo”, sa jeg, og tenkte at nå smeller det snart. Og så spurte han:

“Vil du at jeg skal kjøre deg et stykke?”.

Ville du blitt overrasket dersom jeg fortalte at i løpet av mine 2500 kilometer mellom Nordkapp og Lindesnes, opplevde jeg ikke én eneste situasjon med hissige bilister? Det er ikke bare Trondheim - Oslo som har få sykkelstier. Gjennom hele landet måtte jeg dele mesteparten av veien med gående og bilister. Det eneste jeg opplevde var en episode ved Oppdal der en bil med noen unge gutter vred spylervæsken ut mot meg. På en annen side, når du har syklet fire dager i strekk uten å dusje, blir hver eneste dråpe rensemiddel satt umåtelig stor pris på!

Dette er del 1 av blogginnlegget "Kjære bilist - ikke drep meg" fra bloggen min. Resten av innlegget kan du lese på denne lenken.
Prosjekt "Oslo - Roma 2015" er ikke et prosjekt. Det handler om en 25 år gammel mann som tester ut hvordan man kommer seg til Italia på egenhånd med sykkelen sin, uten å planlegge noen spesifikk reiserute. "Alle veier fører til Rom", som man pleier å si!

Nicholas Lund har tidligere syklet Norge på langs og litt andre steder. I blogginnlegget "Norge på langs for dummies" forklarer han på en morsom måte hvordan det kan gjennomføres. Til vanlig tegner Nicholas for Mondå AS, sammen med den kanadiske rakettforskeren Julien S. Bourrelle, som viser nordmenns pekuliære væremåte. Nicholas tegner over hele verden, så i de neste tre ukene kommer han til å sykle til jobb uansett hvor han skulle befinne seg i verden!

3 Kommentarer

Kommentarer

 • Jan Hendrik van Koeverden

  Hei, jeg ble også advart om "verdens mest sykkelhatende land" før jeg syklet Kirkenes-Oslo i 2013. Jeg aner virkelig ikke hvor dette kommer fra, opplevde egentlig bare tålmodige og sosiale bilister og hadde heller ikke problemer med lastebiler. Hvorfor syklet du Trondheim-Oslo på E6? Fra Trondheim snudde jeg mot sørøst, forbid Selbu, opp Tydalen, over fjellet nordøst fra Røros, langs Femunden, gjennom Trysil og Elverum, så sørover på østsiden av Glomma og til slutt via Kongsvinger til Oslo. Det var fantastiske seks dager på slutten av turen min og jeg kan bare anbefale strekningen. E6 høres virkelig ikke fristende ut på sykkel og jeg har hørt flere historier som ligner på din. De fleste turskyklister jeg har truffet på mine nå tre langturer gjennom Norge var forresten utlendinger. Forhåpentligvis blir det også flere nordmenn etterhvert. Å sykle langturer er en fantastisk mate å oppleve enhver region og jeg kan virkelig bare anbefale det!

  21 april 2015
 • Nicholas Lund

  Hei, Jan Hendrik! Det er heldigvis en liten gruppe, men de gjør sitt. Hadde ikke kommet meg lengre enn Vestby før spylevæsken kom, og jeg sykler ikke dårlig heller. Grunnen til at jeg syklet E6 var fordi jeg hadde veldig lyst til å sykle Gudbrandsdalen! Syklet Trondheim - Røros i sommer, og jeg er helt enig med deg i at det var en fantastisk tur! Den beste måten å oppleve et land på er å sykle gjennom det! Jeg møtte BARE utlendinger på veien, jeg :P

  22 april 2015
 • Jan Hendrik van Koeverden

  Gudbrandsdalen er selvfølgelig et bra argument, enig. De eneste norske tursyklister traff jeg på Ifjordfjellet i Finnmark og det var to fersk-pensjonerte lærere fra Larvik. Den ene kom opprinnelig fra Berlevåg og de var på vei derfra til Bodø (via Senja og Lofoten). Vi syklet sammen i to dager og hadde en fantastisk kveld på en gjestegård i Børselv ved Porsangerfjorden. Herlig gjeng!

  22 april 2015

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc